Політичний скандал у Польщі: «ПіС» розкрив у рекламі державні секрети і заявив, що буде як Україна (ВІДЕО)

«Все для виборів, все для перемоги» (с)

Іноді передвиборчий популізм сягає абсурду і скочується в банальне шкідництво. І це Польща, країна ЄС та НАТО. Тут розгортається великий політичний скандал, як пише «Річ Посполита».

Правляча партія «Право і справедливість» напередодні виборів, аби замочити своїх головних політичних конкурентів з «Громадянської коаліції» Дональда Туска (прем'єр-міністр Польщі 2007-2014), в агітаційному ролику показала секретний документ Міністерства оборони 2011 якому містився план оборони Польщі у разі російського вторгнення.

План полягав у наступному:

Польська армія мала покинути кордони і відступити за річку Вісла (див. ролик), де протягом 10-14 днів планувалося утримувати російські війська до приходу підкріплень НАТО.

І хоча цей план оборони був секретом Полішинеля, демонстрація конфіденційного документа з метою агітації викликала обурення серед журналістів та осинтерів:

«Документ абсолютно ніколи не мав бути розсекреченим», - пише військовий оглядач Ярослав Вольський.

Проблема плану полягає в тому, що відхід за Віслу фактично означає здачу 40% польських територій.

«Право і справедливість» у своєму агітаційному ролику акцентує на цьому увагу, мовляв, партія Туска пропонувала здати без бою чи не півкраїни – Люблін, Жешув та Ломжа могли б стати польською Бучею, Бородянкою та Херсоном.

 

Натомість «Право та справедливість» обіцяє виборцю обороняти кожен міліметр своєї території за прикладом України.

Як каже тепер Вольський:

«Знаючи український досвід, наслідки такого оборонного плану могли б бути фатальними – Польща була б розділена надвоє, а східна частина перетворилася б на щось на кшталт «Віслянської Народної Республіки». З політичної точки зору це повний суїцид».

Водночас, за його словами, ситуація в польській армії у 2011 році була настільки жалюгідною, що

"Іншого оборонного плану й бути не могло – бригади розформовувалися, їхня боєготовність була ілюзорною, а в підрозділах було так мало людей, що часом у казармі нікому було закрити вікна».

Тому відхід до Вісли вважався «меншим злом» – альтернативою могло бути повне знищення Збройних Сил Польщі.

 

Історично ми скоріше щаслива, ніж мудра країна», - визнає Вольський. Україні пощастило менше...

P.S.

Україна без НАТО стримує Росію 572 дні, втратила лише 18% територій (це з урахуванням Криму та частини Донбасу, захоплених 2014-го), ще й при цьому зараз наступає, звільняючи свої території.

Це якщо комусь заманеться применшити значення того подвигу, який вже здійснили ЗСУ та здійснюють щодня, в тому чилі, й в ході нашого контрнаступу.

Слава Україні!

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень