Замість «хрущовок» будуватимуть «шмигальки»: в Україні назріває проблема відбудови 

Йдеться про використання типових проєктів 

 

Україні необхідно відбудовувати зруйновані будинки, школи і лікарні. Наприклад шкіл знищено вже понад 400. Аби відновити кількість навчальних закладів, та й житла, уряд вирішив дозволити використовувати типові проєкти. Тобто одні проєктанти розробили проєктну документацію, і завантажують її у вільний доступ на спеціальний ресурс, звідки інші громади можуть скористатися цими розробками безплатно і зекономити час і гроші на розробці проєкту будівництва.

Уряд погодив можливість використовувати один і той самий проєкт нескінченну кількість разів. Втім, таке рішення отримало купу критики архітекторів. 


На їх думку, замість різноманітного міського планування та архітектурних конкурсів Кабінет міністрів вирішив відтворювати радянський досвід одноманіття та масової забудови. Мовляв, на зміну «хрущовкам» прийдуть «шмигальки», - пише Економічна правда

 

Архітектори зазначають, що таким чином міста втрачатимуть свою унікальність, а бажаної економії досягти вкрай складно. Пояснюють, що кожен об'єкт має враховувати умови місцевості, клімат і навіть соціально-культурні особливості місцини, де його будуватимуть. Тому навіть типовий проєкт треба допрацьовувати. Так було і в радянські часи, типові проєкти допрацьовували після кожного типового будівництва, адже з першого разу ідеально не виходить. 


«Це поразка креативної індустрії. Немає розвинутої країни у світі, яка б мала погану архітектуру та хороші умови для життя. У тих країнах, де люди хочуть жити – США, Великій Британії, країнах Євросоюзу, – немає постанов урядів про будівництво типових будинків», – кажуть урбаністи. 

 

Але поки йдеться лише про адмінбудівлі, школи, лікарні та й інше. З відновленням житла поки ситуація інша. Масове використання типових проєктів наразі не планують. Це колосальна і витратна робота, а зважаючи що коштів на нові будинки немає, будинки будуть відновлювати в межах існуючих фундаментів.


Докладніше про це - Економічна правда 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень