Поліомієліт в Україні: чи безпечно щеплюватися від вірусу у Рівному?

Вакцина від поліомієліту вже у Рівному, найближчим часом розпочнуть вакцинацію дітей до 6 років

Вперше за роки незалежності України у Рівненській області найнижчий рівень вакцинації дітей від поліомієліту. У той час як Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує щеплювати не менше 95% дітей, у нашій області цього року повний вакцинальний комплекс отримали лише 5% дітей до 1 року, тобто у 19 разів менше від норми. Додамо, що минулого року вакцину отримали 35% дітей першого року життя та 38,1%, які старші року, тобто майже у три рази менше, ніж рекомендовано ВООЗ.

За словами начальника епідеміологічного відділу Головного управління Держсанепідслужби у Рівненській області Віктора Мороза, до осені цього року вакцину ОПВ (оральну, живу поліомієлітну вакцину) медики не отримували. Якщо дітей і щеплювали, то лише залишками з минулого року. Тому і виходить, що у нашій області такий низький рівень вакцинації від цього вірусу.

 

Надану ООН вакцину від поліомієліту могли зіпсувати

 

Своє чергою Україна ще у травні 2015 року отримала від Канади 3,7 мільйони доз живої ослабленої вакцини та 1,1 мільйона доз інактивованої, пише «Дзеркало тижня». У матеріалі також йдеться, що цієї партії нашій країні мало б вистачити «на два роки для вакцинації та ревакцинації 3 мільйонів дітей, у тому числі й старшого віку, яким раніше їх не робили».

Проте ні Рівненська область, ні решта регіонів України вакцину від поліомієліту до осені 2015 року так і не отримали. Чому? А тому, що у Міністерстві охорони здоров’я порушили умови зберігання вакцини, зазначені в інструкції від виробника. Вакцину, закуплену за кошти уряду Канади, спочатку розморозили, а потім повторно заморозили. Зокрема, про це говорить Всеукраїнська рада захисту прав та безпеки пацієнтів на чолі з її президентом Віктором Сердюком.

«На велике щастя, нам звалилася у вигляді гуманітарної, благодійної допомоги вакцина, закуплена за кошти канадського уряду. Але отут якраз і виникає питання не стільки навіть до вакцини, скільки до того, що навколо цього відбувається. Перше, вона прибула в Україну вже десь приблизно 1 травня, то уже другого, третього, четвертого травня вона мала бути в Рівному і в інших місцях. Про те, що приходить вакцина, було відомо за 2-4 місяці.

 

Чому треба було чекати місяць, два і нічого не робити, знаючи, що вакцина розморожена при транспортуванні, знаючи, що інструкція по застосуванню чітко пише, що не можна, прямо заборонено повторно її заморожувати? А якщо її не заморозити, в розмороженому стані вона якраз повинна бути використана протягом  6 місяців. Але цього не робиться.

 

Місяць іде, другий іде, потім бачать, що щось треба робити, і нічого кращого не придумали, як взяти її заморозити ще раз. І от якщо заморозити, то вона буде довше зберігатися. Але це заборонено. Заборонено інструкцією. Виробник не несе відповідальності за можливі наслідки, пов’язані з безпекою застосування», – коментує Віктор Сердюк.

Згідно з інструкцією, вакцину французького виробництва після розморожування могли зберігати півроку. Чому її не використали і навіщо повторно заморозили – питання залишається відкритим.

Своєю чергою на сайті електронних петицій президенту ще 8 вересня 2015 року зареєстрували звернення з вимогою «Заборонити використання зіпсованої замороженої вакцини для 1,5 мільйона дітей України». На сьогодні петиція набрала 267 підписів і до кінця збору залишилося трохи менше двох місяців.

 

МОЗ та ВООЗ – вакцина повністю безпечна

 

На офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я та Кабінету міністрів України зазначено, що вакцина від поліомієліту є якісною, безпечною та ефективною.

«ОПВ вакцина, яку Україна отримала в якості гуманітарної допомоги від ЮНІСЕФ за кошти канадського уряду, і яка буде розвезена в регіони для проведення масштабної національної імунізації, є якісною та безпечною», – зазначено в повідомленні уряду від 11 вересня 2015 року.

Окрім того, у висновку Всесвітньої організації охорони здоров’я від 16 червня 2015 року написано: «Під час перевезення до країни використання або транспортування до країни для імунопрофілактики на місцях допускається розморожування та повторне заморожування вакцини. Багаторазові цикли розморожування та перезаморожування дозволяються для всіх оральних ОПВ вакцин, що пройшли перекваліфікацію ВООЗ та представленні на офіційному сайті».

Координатор Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) у справах ліквідації поліомієліту у світі Еллін Огден зазначила, що в Україні одна з найгірших ситуацій в світі по охопленню вакцинацією населення. За її словами, завдання будь-якої країни, що потрапила в таку ситуацію, призупинити спалах впродовж 3-4 місяців. Україна вже відстає від цього графіку, пише Міністерство охорони здоров’я.

«Тому потрібно терміново вжити всіх заходів, провести вакцинацію дітей, аби уникнути епідемії», – зазначила Еллін Огден.

Варто додати, що після офіційного підтвердження МОЗ двох випадків захворювання на поліомієліт на Закарпатті на початку вересня, в Україну надійшла нова партія вакцин, до умов зберігання яких питань і заперечень ні в кого немає.

 

Дуже важливо щепити дітей від поліомієліту

 

Вакцина від поліомієліту – вже у Рівненській області, повідомляє начальник епідеміологічного відділу Головного управління Держсанепідслужби у Рівненській області Віктор Мороз. Він також запевняє, що та вакцина, яку вже отримали медичні працівники Рівного та області, є повністю безпечною. Чоловік наголошує, що вона не переморожувалася, оскільки це нова партія, яка прийшла в Україну восени.

«ОПВ вакцин прийшло в область 106 тисяч доз, а ІПВ – 22, 4 тисяч доз. Ця кількість повністю закриває потребу першого туру вакцинації дітей до 6 років», – зазначив він.

Поліомієліт – це вірусна інфекція. Проникаючи в клітини вірус руйнує нервові клітини, що призводить до розвитку парезів та повних паралічів з подальшою атрофією м’язів.

Віктор Мороз наголошує: найбільш сприятливі до поліомієліту – діти до 5 років.Паралітична форма поліомієліту в дітей має найбільш важкий перебіг та наслідки.

Приблизно на 3-6 день захворювання вступає в паралітичну фазу, що характеризується раптовим розвитком парезів і паралічів частіше нижніх кінцівок при збереженій чутливості. Дещо рідше при поліомієліті розвиваються парези і паралічі верхніх кінцівок, обличчя, м’язів тулуба.

Через 10-14 днів спостерігаються перші ознаки м’язової атрофії. Ураження життєво важливих центрів довгастого мозку може викликати параліч дихальних м’язів і діафрагми і послужити причиною загибелі дитини від гострої дихальної недостатності.

«Специфічного лікування проти поліомієліту не існує. Два випадки захворювання на поліомієліт у Закарпатській області засвідчили, що це грізне захворювання зовсім поруч. Враховуючи незадовільне виконання профілактичних щеплень, у поточному році в області вакциновано проти поліомієліту лише 5,2% дітей першого року життя та 11,8% дітей, яким більше року, поліомієліт представляє реальну загрозу для наших дітей.

 

Найбільш ефективним засобом попередити захворювання є профілактичні щеплення», – говорить він.

Окрім того, Віктор Мороз спростовує інформацію, що повторне замороження оральної, живої вакцини – небезпечне. За його словами, розмороження і замороження вакцини допускається на національному та обласному рівні, однак українським законодавством забороняється на рівні щеплювального пункту.

Він стверджує, що розморожування та заморожування вакцини не впливає на безпеку пацієнта. Але може вплинути на ефективність.

«Вакцинація має бути ефективна і безпечна. Тобто ефективна для дитини, що імунітет виробився, і безпечна в тому плані, що не буде ніяких побічних реакцій. Так от, коли ОПВ вакцину багатократно розморожувати і заморожувати десятками разів, то втрачається тільки ефективність, безпечність не втрачається. Тобто дитина може не отримати імунітет достатній, якщо отримає щеплення такої вакцини, яка багатократно була заморожена і розморожена. А на безпечність це не впливає.

 

А якщо вона один раз розморозилася і заморозилася – це нормально для вакцини. Раніше ж ми завжди використовували вакцину ОПВ, тільки вона була російська, І там було чітко написано, що її можна розморожувати і заморожувати. І, до речі, немає значення, що вакцина ОПВ російська вона чи французька, виробництво її однакове. Тому, якщо російську, то і цю можна, французьку, розморожувати і заморожувати», – сказав він.

 

З населенням потрібно працювати планомірно

 

Президент Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів Віктор Сердюк наполягає на тому, щоб з населенням працювали планомірно і дотримувалися календаря щеплень, використовуючи при цьому вакцину, в якості якої не сумніваються медичні експерти.

«Здоровий глузд підказує, що, напевно до Рівного будуть направляти ту вакцину, до якої немає сумнівів і ясно, що треба нею вакцинуватися, але, знову ж таки, згідно календаря щеплень, згідно інструкцій. В календарі чітко написано – три тури вакцинації. Перші два – вбитим віросум і тільки третій – ослабленим живим», – каже Сердюк.

За його словами, за останні 5 років вакцинація в Україні проводилася неналежним чином.

«Та в Україні вже 5 років проблема! І кожного року близько 10 дітей так чи інакше потрапляють під цей вірус, це, скажемо так, обривки вірусу, деривати вірусу вакцинального, який зараз циркулює в українців, які були щеплені там 5 років тому і він, якщо не мити руки, то він теоретично може потрапити до дитини і щось там викликати. Приблизно 10 випадків кожного року», – наголошує очільник Всеукраїнської ради захисту прав та безпеки пацієнтів.

Своєю чергою, очільник епідвідділу Віктор Мороз зазначає, що як тільки буде вказівка міністерства, на Рівненщині розпочнеться вакцинація за усіма правилами.

 

Додамо, минулого тижня ЗМІ повідомляли про початок імунізації в Україні ще з 12 жовтня 2015 року, зокрема про це писали «5 канал», «Еспресо ТV» тощо. Але у обласні центри України вказівки з міністерства поки не надходило. На офіційному сайті МОЗ зазначено, що для регіонів готується інструкція, яка дасть «зелене світло» на проведення вакцинації. Тому початку вакцинації від поліомієліту залишається просто чекати.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень