Звук мопеда у небі: як розпізнати нічну атаку «Шахідів» та як діяти (ФОТО/ВІДЕО)

Що робити у випадку атаки

В ніч на 5 жовтня рф атакувала Білу Церкву на Київщині дронами-камікадзе. Шість із них збили, ще шість прорвалися. Попередньо йдеться про поставлені Іраном в рф дрони-камікадзе Shahed-136.

Розповідаємо, що це за дрони, наскільки вони небезпечні, та що робити, якщо чуєте звук мопеда у небі

БПЛА Shahed-136 представили в Ірані в 2020 році. Ймовірна ефективна дальність польоту Shahed-136 - від 1000 кілометрів з доставкою 50-тикілограмової бойової частини. Максимальна дальність польоту — 2500 кілометрів. 

Висота польоту – 60-4000 метрів, швидкість близько 180 км/год. Дрон важить 200 кг, має дельтаподібне трикутне крило, 3,5 метрів загальної довжини, крила - 2,5 метра. 

В липні 2022 року російській делегації в Ірані показали іранські БПЛА. 25 серпня західні розвідники повідомили, що росія отримала їх, пізніше це підтвердив Білий дім. Заявляється, що в росії є від 50 до 500 таких дронів. 

Як росіяни їх використовували

  • 12 вересня на Харківщині збили Shahed-136. В армії рф він проходить під назвою «Герань-2».
  • 15 вересня у Нікополі Дніпропетровської області українські правоохоронці виявили рештки «шахіда». 
  • 16 вересня факт застосування іранських дронів військовими рф підтвердили у Повітряних Силах ЗСУ. 
  • 20 вересня «шахід» збили при спробі обстріляти порт «Очаків». 
  • 22 вересня над Миколаївщиною збили чотири таких БПЛА.
  • 23 вересня три дрони атакували Одесу, одного з них збили над морем, ще два - зруйнували адмінбудівлю в припортовій зоні. 

У той же день МЗС України позбавило акредитації посла Ірану в Україні та скоротило кількість іранських дипломатів. 

  • 25 вересня – атака в Одесі, один дрон збили, три вдарили по адмінбудівлі в центрі. Ще один збили при спробі атакувати Миколаїв. 
  • 26 вересня — ще шість дронів на Одещині, наступного дня — три на Миколаївщині. 

Загалом, ворог атакував південь, але 5 жовтня БПЛА Shahed-136 долетіли до Київщини. 

При цьому, Іран від поставок дронів росії відхрещується: офіційний представник МЗС країни Насер Канані заявив, що Ісламська Республіка Іран вважає опубліковані повідомлення про постачання безпілотників до Росії для використання у війні в Україні необґрунтованими і не буде їх підтверджувати.

Що означають дрони для ситуації на фронті?

Військові вважають, що дрони-камікадзе не зможуть переламати перебіг бойових дій на користь росії, однак можуть нашкодити інфраструктурі — про це в етері телемарафону розповів полковник ЗСУ Петро Черник.

- Сам факт того, що РФ вдалася до закупівлі дронів у країни-парії, країни-терориста, є ознакою того, що насправді їхній ВПК став на шлях своєї кінцевої деградації. Це дуже серйозна деталь. А для того, щоб зробити справді перелом хоча б в одній частині фронту з допомогою такої зброї, треба кілька тисяч. Більш ніж упевнений, що цього показника в кілька тисяч насправді немає, — каже Черник. 

З ракетами цей дрон зрівнятися не може. 

 Ракети класу «Х» — це доволі серйозна зброя. Х-31 — до 160 кілометрів, бойова частина — 110 кілограмів; Х-59, до 300 кілометрів, близько 300 кілограмів; Х-22, найважча і найстрашніша — до 600 кілометрів; близько 960 кілограмів; Х-555 — стратегічного характеру, до 300 кілограмів, і 40-кілограмовий дрон між собою не співмірні. Але, умовно, якщо спалити трансформаторну будку чи завдати удар по якихось складах на аеродромі чи по цивільних об’єктах, наприклад, залізничній колії, то 40 кілограмів — доволі багато. Тому нехтувати цим не можна, — каже військовий. 

Але, як розповів військовий, Ізраїль вже дозволив США надати Україні відповідні антидронові рушниці, розроблені саме для боротьби з «Шахідами-136». Вони з’являться у нас за кілька тижнів вони у нас з’являться. 

https://www.youtube.com/watch?v=nLGCrETumPc

Літаюча бензопила

Як пояснила речниця Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк, ці дрони низько летять, тому їх складно збити силами ППО. Зате їх добре чутно: завдяки гучному двигуну, політ ударного дрону можна почути за кілометри.

- Вони досить гучні, їх можна почути навіть вночі. Це нагадує звук мотора мопеда чи бензопили. Якщо люди чують такий звук, їм варто йти в укриття та уникати місць, куди можуть бути спрямовані ці дрони, — наголосила Гуменюк.

За її словами, дрони, перейменовані росіянами на «Герань-2», використовують для атаки по об’єктах інфраструктури, а не підрозділах чи скупченнях людей. До того ж, вони не дуже ефективні — з понад 30 таких дронів на Півдні 22 збили. Влучило 10 дронів, але не всі атаки були результативними.

Джерело: Dev.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень