Звідки ви родом? Про що говорять деякі поширені прізвища українців

Поляки та кочові племена залишили свій слід в історії українських прізвищ

Українські прізвища створювалися не лише від козацьких прізвиськ, а й за місцем проживання людини. Закінчення чи суфікс у прізвищі може зазначити те, звідки людина чи його родичі родом.

Про це розповіли на порталі «Рідні». Крім того, історичний вплив також наклав свій відбиток на прізвища українців, передає портал Gigafox.

  • Приміром, для жителів західних регіонів України характерні прізвища із закінченнями -ук, -юк, -ов (Вінтонов, Кравчук, Романюк).
  • На сході країни, навпаки, поширені прізвища із прізвища з суфіксом -енко: Литвиненко, Порошенко, Гончаренко.

Через те, що частина нинішньої України тривалий час була у складі Речі Посполитої, стали популярними прізвища закінченням на -ський та -цький.

Здебільшого вони створювалися від топонімів – назв територій, населених пунктів, водних об’єктів.

 

Спершу такі прізвища мала лише польська аристократія на знак позначення прав володіння тією чи іншою територією – Потоцький, Замойський.

Однак згодом ці суфікси почали додавати та до українських прізвищ: Артемівський, Хмельницький.

Також у цей період на Заході України почали з’являтися прізвища із закінченнями на -ук, -чук, -юк, -ак, основа яких — це хрестильні чи будь-які інші імена.

Так з’явилися Гаврилюк, Іванюк, Захарчук, Кондратюк, хоча згодом ці суфікси отримали ширше вживання – Попільнюк, Костельнюк.

Тюркські та інші східні племена теж залишили свій слід в історії українських прізвищ, але здебільшого у східній частині країни.

За твердженнями деяких етнологів, популярне закінчення -ко походить від адыгского «къо» («къуе»), що означало «нащадок» або «син».

Наприклад, прізвище Шевченко походить від слова «шеуджен», що означало «християнський священик» в адигів. Згодом до цього слова почали додавати закінчення — через що і виникло прізвище Шевченко.

Тюркське коріння мають і прізвища з закінченнями -ук і -юк — Таюк, Паюк, Кучук. Також є безліч прізвищ українців, які мають адизьке походження: Бабій, Богма, Зігура, Кекух, Легеза, Пріхно, Шахрай.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень