Знову тане: в Гренландії від льодовика відколовся шматок льоду

Йдеться про найбільший шельфовий льодовик 79N, що на північному сході Гренландії

Вчені стверджують, такі розколи свідчать про кліматичні зміни в Гренландії.

Льодовик, на якому стався розкол, має 80 км завдовжки і 20 км завширшки. Відкололася та частина, яку називають льодовик Спальте.

Шельфовий льодовик уже танув торік, а літо 2020 року посприяло перетворенню його на флотилію айсбергів. Підвищення температури моря, за даними океанографів, дозволяє танути льодовику і знизу.

Найбільшим арктичним шельфовим льодовиком 79N став нещодавно, коли льодовик Петерман на північному заході Гренландії втратив значну площу у 2010 і 2012 роках - зазначив професор Джейсон Бокс з Геологічної служби Данії та Гренландії (GEUS).

Внаслідок того, що спереду льодовик стиснули деякі острови, він може протриматися довше, зауважив професор Бокс. Оскільки це додає йому стабільності. Натомість шельф льодовика продовжує зменшуватися вздовж основи.

За інформацією сайту BBC NEWS Україна

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень