Зникаючі села: де на Рівненщині живе менше, як 10 людей

Як їм живеться

Фото ілюстративне
Фото ілюстративне

На Рівненщині є два населені пункти, де мешкає менше, ніж 10 людей.

Йдеться про села Завалля та Мантин на Дубенщині, де мешкає всього 4 людини, розповів заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

За його словами, наявність малонаселених пунктів у нашій області пов’язана з тим, що мешканці краю віддають перевагу місцям із кращими умовами для проживання.

Нам вдалося зв'язатися із головою Територіальної громади, до якої входить село Завалля, який живеться людям у малонаселеному пункті.

Керівник Підлозцівської ОТГ Микола Костюкевич розповів, що нині у селі зареєстровано 9 мешканців. Там немає асфальту, лише ґрунтова дорога, але люди мають світло, а також доступ до магазину, щоправда, той за 2 кілометри від села.

Також з’ясувалося, що стереотип про те, що у маленьких селах живуть лише люди похилого віку, не про Завалля. Зі слів голови ОТГ, там живуть навіть з дітками.  

– Раніше це було село, а зараз стало більше як хутір. Є лише декілька будинків. Але місце гарне, під лісом, тільки от дороги немає. Взагалі ми не проти давати людям земельні ділянки, аби будувалися, щоб розвивати такі маленькі села, – розповідає Микола Костюкевич. 

На карті видно, що село Завалля оточує ліс
На карті видно, що село Завалля оточує ліс

Окрім Завалля, в ОТГ є ще два села, де живе небагато людей. Появу таких малонаселених пунктів Микола Костюкевич пов’язує із тим, що всього за 20 км від них Луцьк, тому у свій час багато людей виїхали до міста.

Село Мантин на сьогодні належить до Млинівської селищній громаді. Розташоване воно за 3,5 км від Млинова, а також має близьке сполучення із селом Малі Дорогостаї, ймовірно, саме там місцеві й відвідують магазин. Сполучення між селами  ґрунтове.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень