Знайдено новий найбільший у світі алмаз

Це найбільша знахідка за останні 100 років

Один з найбільших алмазів у світовій історії знайдено на копальні Karowe в Ботсвані, що належить канадській компанії Lucara Diamond. Прозорий камінь ювелірної якості масою 1111 каратів поступається за величиною лише легендарному Куллінану.

За розміром алмаз, що відноситься до типу IIa (без домішок азоту або бору, улюблений тип діамантерів), розміром трохи менший від тенісного м'яча. Таких знахідок не було вже більше 100 років.

Майже неможливо оцінити вартість такого виключного каменю, враховуючи, що оцінки дуже сильно залежать від кольору, прозорості, огранки і полірування, - відзначив аналітик BMO Capital Markets Едвард Стерк.

У липні Lucara Diamond продала алмаз того ж типу IIa, але істотно менших розмірів (341,9 карата), за $ 20600000, або $ 60 тис. за карат.

Алмаз Куллінан, вага якого становила 3106 каратів, знайдений в ПАР у 1905 році. Його оціночна вартість - $ 2 млрд, але камінь ніколи не виставлявся на торги. Куллінан подарували королю Великобританії Едуардові VII і розділили на 9 великих і 96 дрібних діамантів. Найбільші з них були вставлені в коштовності британської корони.

Другим за величиною алмазом тривалий час був Ексельсіор (995,2 карата), який був видобутий в 1893 році на території сучасної ПАР.

Рекорд нинішнього сторіччя належить руднику Letseng фірми Gem Diamonds в Лесото, де був знайдений алмаз Lesotho Promise на 603 карата.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень