Зможуть вибивати двері: нова служба в Україні шукатиме ухилянтів 

В Україні невдовзі може з'явитися військова поліція 

Верховна Рада у першому читання прийняла закон про військову поліцію. І хоча ініціатори законопроєкту запевняють, що структура буде опікуватися виключно діяльністю військових, у соцмережах повідомляють, що спектр їх діяльності буде дещо ширшим, пише ТСН.

У  п. 4 статті 5 цього законопроєкту йдеться, що військова поліція забезпечує порядок і серед військовозобов'язаних під час проходження ними зборів, «а також на вулицях і в громадських місцях, на залізничних станціях (вокзалах)».

Нагадаємо, що військовозобов'язаними є всі чоловіки віком  від 18 до 60 років.

Військовозобов'язані — це і саме цивільні особи віком від 18 до 60 років. Військовослужбовці — це особи, які зараховані до штату частини. Якщо ми говоримо про те, що повноваження військової поліції будуть розповсюджуватися на військовозобов'язаних, то, відповідно, йде вже чітка градація — сюди будуть відноситись так звані ухилянти. Бо вони є військовозобов'язаними, але ще не є військовослужбовцями, — пояснює адвокатка Катерина Аніщенко.

 Резервісти — це ті військовозобов'язані особи, які звільнились з лав ЗСУ, стали в резерв. На них, відповідно, будуть розповсюджуватись вимоги закону про мобілізацію як на військовозобов'язаних.

Відповідно, військова поліція на них буде мати вплив, - каже фахівчиня. 

Навіть у кулуарах Верховної Ради визнають, що положення законопроєкту, де йдеться  про право військової поліції проникати до житла порушників військового законодавства у невідкладних випадках є доволі спірним.

Тобто фактично військова поліція зможе сама вирішувати  чи є випадок невідкладним.

Юристка навела приклад:

Військовозобов'язаний, який ухиляється від мобілізації, відносно, якого, припустимо, відкрито кримінальне провадження. Військовій поліції стає відомо, що ця особа переховується за вказаною адресою. Або, наприклад, військовозобов'язаний, який був направлений до навчального центру і втік звідти, тобто не є військовослужбовцем і перебуває вдома. В разі ухвалення цього закону військова поліція перевіряє факт відкриття кримінального провадження відносно вказаної особи і, відповідно, має право відчинити двері, повідомивши орган дізнання, де відкрито кримінальне провадження.

На думку правників, у період дії воєнного стану слід бути готовим, що в країні можуть приймати дуже й дуже не приємні рішення. 

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Патрульні у Рівному знайшли східноєвропейську лайку

Сьогодні в районі парку "Грабник" перехожий знайшов собаку. Тваринка породи Східносибірська лайка, була в нашийнику. Патрульні відвезли її в управління патрульної поліції за адресою: м. Рівне, вулиця Степана Бандери 14-А.  Телефон для контакту: 

У Рівному знайшли посвідчення військового

На вулиці Шевченка у Рівному знайшли посвідчення військового. Документ виданий на ім'я Татаріна Бориса Петровича. За детальнішою інформацією варто звертатися за номером - 096 795 83 31

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

Більше оголошень