Жителі Рівненщини матимуть у гаманцях нову банкноту (ФОТО)

Нововведення стосуватиметься усієї країни

17 липня Нацбанк презентував оновлену банкноту номіналом 20 гривень зразка 2018 року з новим дизайном та удосконаленою системою захисту.

Нову банкноту номіналом 20 гривень введуть в обіг 25 вересня 2018 року.

Оновлена банкнота зразка 2018 року є законним платіжним засобом на території України та обов’язкова до приймання за її номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України.

Станом на початок липня цього року кількість банкнот номіналом 20 гривень в обігу становила майже 127 млн штук (близько 4,4% від загальної кількості банкнот у готівковому обігу).

Банкноти зразка 2003 та 2018 років перебуватимуть в обігу одночасно.

Банкнота зразка 2013 року

Після введення в обіг нових 20-гривневих банкнот громадянам не потрібно буде обмінювати банкноти попереднього зразка на нові.

Довідка.

На оновленій банкноті містяться такі основні елементи захисту:

  • багатотоновий водяний знак – видиме під час розглядання банкноти проти світла зображення портрета Івана Франка, що повторює портрет, надрукований на лицьовому боці банкноти;
  • захисна стрічка – повністю занурена в товщу паперу полімерна стрічка видима під час розглядання лицьового боку банкноти проти світла (стрічку зміщено від центру банкноти для покращення зносотійкості банкноти);
  • оптично-змінна фарба (OVI), якою виконано стилізоване зображення квітки на лицьовому боці банкноти, що змінює колір під час розглядання банкноти під різними кутами зору з пурпурного (малиново-фіолетового) на оливково-зелений;
  • покращений ультрафіолетовий захист;
  • змінений та удосконалений (на зворотному боці) інфрачервоний захист;
  • серійний номер чорного кольору, що виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти.

Діючі банкноти номіналом 100 та 500 гривень уже оновлені, тепер за ними оновили і 20-гривневу купюру.

На оновленій банкноті номіналом 20 гривень збережено основні зображення лицьового та зворотного боків банкноти зразка 2003 року. На лицьовому боці розміщено портрет Івана Франка, який майже не відрізняється за дизайном від портрета на банкнотах номіналом 20 гривень зразка 2003 року, що зараз перебувають у обігу.

Розмір нової банкноти аналогічний розміру банкноти номіналом 20 гривень зразка 2003 року (69х130мм). 

ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ НАЦБАНКУ

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень