«Жорстка реальність»: погляд на можливості в ЄС та Україні очима наших біженців

Кажуть, Україна має чимало переваг

Державні онлайн-послуги в Україні оцінені значно краще (71%), ніж в Європі (16%)

Так само в Україні значно виграють фінансові та банківські послуги (70% проти 14% в Європі).

Про це йдеться в дослідженні Рейтинг.

Медицина

Сферу медицини українці оцінили також краще в Україні, ніж в Європі. Зокрема, як доступність медичних послуг (71% проти 21%), так і якість медичних послуг (60% проти 25%).

Освіта

Тут оцінки розділились. Якщо дошкільну та шкільну освіту опитані оцінили дещо краще в Україні (42%), ніж в Європі (35%), то вищу освіту — навпаки: дещо краще в Європі (43%), ніж в Україні (32%).

Українські студенти європейських вишів згодні більше за інших з тим, що вища освіта краща у Європі.

Транспорт

Абсолютна більшість опитаних українців погодились, що громадський транспорт в Європі значно кращий (77%), ніж в Україні (14%). Аналогічна думка і щодо європейських доріг, які вважають кращими там (85%), ніж в Україні (5%).

Один з потягів RegioJet

Житло

Житло в Україні респонденти вважають доступнішим (57%), ніж в Європі (22%), бо його дешевше винаймати і тим більше купити, і для найму потрібно пройти менше довгих та бюрократичних процедур.

До того ж в Європі українці не є громадянами країни, а мають або дозвіл на проживання або прихисток, що також не сприяє можливостям винаймати або купити житло.

Крім того, на думку українців, в нашій країні набагато краща індустрія краси (85%), ніж в Європі (5%).

Також в Україні кращі, на думку опитаних:

  • кафе і ресторани (60% проти 16%),
  • поштові сервіси і сервіси доставки (54% проти 25%).

Порівняння можливостей

В цілому в Європі можливості є кращими, ніж в Україні, особливо в доходах (87% краще в Європі, проти 3% – краще в Україні), соціальній захищеності (75% проти 15%), захисті прав і свобод громадян (67% проти 19%), можливості комфортно жити (60% проти 26%), знайти роботу (54% проти 30%). 

Водночас досягти успіху, на думку опитаних, можна як в Європі (40%), так і в Україні (41%), але вести свій бізнес все ж таки дещо краще в Україні (45%), ніж в Європі (34%), що, вірогідно обумовлене кращим розумінням, як влаштований цей процес, як його розпочати і як розвивати в своїй країні.

Доходи, очевидно, в Європі вищі й, навіть втративши тут в Україні більш кваліфіковану роботу, в Європі менш кваліфікована оплачується вище.

Верховенство права теж не є сильною стороною українського суспільства, тому в опитуваннях в Україні саме судова реформа є найбільш затребувана. Можливість комфортно жити теж є перевагою Європи, це тісно пов’язано із соцзахистом, правами і вищими доходами.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень