Житло подорожчає ще більше. Це не маркетинговий хід, а цілковита реальність, – експерти

Впродовж року ціни підскочили в середньому на 15%, і дорожчатимуть надалі

Ціни на нерухомість впродовж останнього року зросли на 12-18%. І якщо раніше забудовники наголошуючи на зростанні ціни лише тиснули на покупців, аби ті швидше приймали рішення, нині це вже стало об’єктивною реальністю. 

Проте й надалі прогнози щодо вартості житла такі ж – дорожчатиме й далі. За прогнозами навіть на 20-25%. У новобудовах столиці наразі 1 м2 коштує в середньому 1 050 доларів, пише Економічна правда.

А до кінця 2023 року це може бути й 2000 доларів за 1м2.

Причини для зростання цін різні.  Так керівника порталу Domik.ua Віталій Котенко, пояснює це збільшенням кількості грошей у населення. Збільшенню капіталу сприяло номінальне підвищення доходів населення (за 2020 рік на 6,1%), а його збереженню – закриті через пандемію кордони.

Забудовники ж обґрунтовують зростання цін на квартири збільшенням витрат через інфляцію і подорожчання енергоресурсів та будівельних матеріалів.

На вартість квадратного метра прямо впливають зростання собівартості будівництва й інфляція, яка прискорилася до 8,5%.

 

Ціни на основні будівельні матеріали зросли на 7-12%, кваліфікована робоча сила також стабільно дорожчає, прогноз на 2021 рік – 15-20%, – повідомила журналістам  комерційний директор компанії «Інтергал-буд» Анна Лаєвська.

Думки експертів щодо подорожчання житла різняться:

  • Чимало забудовників аби втримати кваліфікований персонал підіймати зарплати будівельникам аби вони були конкурентними з сусідньою Польщею. 
  • Інші експерти вважають, що впродовж останніх двох років темпи появи нового житла сповільнилися, а відтак й зменшилася пропозиція нового житла на ринку. 
  • ДАБІ тривалий час не видавала дозволів на початок будівельних робіт, що буквально паралізувало галузь
  • Відмова від будівництва економжитла, заради збільшення сегменту «комфорт»

Натомість програма доступної іпотеки під 5-7% надто ринок не пожвавила. За три місяці дії програми банки видали лише 351 кредит, а у 2020 році українці оформили в комерційних банках 5,6 тис. іпотечних позик.

Проте експерти зазначають, що комплекс законодавчих ініціатив почне працювати з осені 2021 року, що дозволить банкам повернутися обличчям до іпотеки. А відтак і значною мірою пожвавиться будівельна галузь. А от потужностей забудовника може не вистачити аби зреагувати на будівельний бум.

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063 734 106 4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень