Жаба Ґрета Тунберг – вчені назвали іменем екоактивістки новий вид ропухи (ФОТО)

Її одразу внесли до «Червоної книги»

Ґрета Тунберг та жаба її імені - Ґрета Тунберг

Учені відкрили новий вид жаби і назвали його Pristimantis gretathunbergae – на честь шведської екоактивістки Ґрети Тунберг, яка бореться проти т. з. кліматичних змін.

Про це Українська правда повідомляє з посиланням на Mongabay.

Рідкісна деревна жаба, знайдена у Панамі, має крихітне тіло від 3 до 4 см і чорні очі, що рідко трапляються серед подібних жаб у Центральній Америці.

Greta Thunberg’s rainfrogs cling to a few, high-elevation pieces of habitat. As climate change raises temperatures, the frog species may have nowhere left to go. Photo by Macario González.

Вона найчастіше ховається у бромелієвих (листяних рослинах, прикріплених до дерев), де спить, розмножується і відкладає яйця.

Серед листя таких рослин вчені й знайшли дощову жабу Ґрета Тунберг під час експедиції на панамську гору Чуканті.

A Greta Thunberg’s rainfrog (Pristimantis gretathunbergae) perched in a bromeliad. “Rainfrogs” belong to the genus Pristimantis and although many are arboreal, they are not considered true tree frogs. Photo by Abel Batista.

Гора висока й ізольована від інших хмарних лісів, тому вона є домівкою для багатьох унікальних ендемічних тварин.

Однак Чуканті втратила понад 30% свого лісового покриву за останнє десятиліття.

Тому панамська некомерційна організація Adopt a Rainforest Association створила на горі приватний заповідник, де вчені виявили 56 нових для науки видів. 

Серед них і жабу, аналіз ДНК якої підтвердив, що раніше наука нічого подібного не знала.

Згодом організація The Rainforest Trust провела аукціон щодо найменування для кількох нових видів, зокрема й для дощової жаби. 

Переможець аукціону назвав тварину на честь Ґрети Тунберг та її роботи, яка підкреслює невідкладність боротьби проти зміни клімату.

«Важке становище дощової жаби Ґрети Тунберг тісно пов’язане з потеплінням клімату, оскільки підвищення температури знищило б її невелике гірське середовище», – сказав Батіста.

Мало хто усвідомлює, але "дівчинці" Ґреті Тунберг вже 19 років. Вона народилася 03 січня 2003 р.

Зазвичай, коли температура підвищується, багато видів пристосовуються, піднімаючись вище. 

Однак тваринам, які вже живуть нагорі, більше нікуди йти, тому висотні види вразливі до найдрібніших змін довкілля і «стикаються з постійним ризиком зникнення».

Також, окрім кліматичних змін, деревну жабу може заразити смертельний гриб хітрід (chytrid fungus) – «горезвісний вбивця» тропічних амфібій. 

Через це дослідники запропонували занести жабу Ґрету Тунберг у Червоний список Міжнародного союзу охорони природи до переліку тварин, вразливих до зникнення.

У віці 15 років Ґрета Тунберг вирішила перестати ходити до школи і прекрасно справилася з цим завданням

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Костя Культреґер

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень