Земля набирає швидкості. Це небезпечно?

Вчені дали відповідь

Наша планета набирає розгону – обертання навколо власної осі стає все швидшим. Цей показник, звісно, змінювався постійно – протягом багатьох тисячоліть, однак останнім часом це стало набагато помітнішим.

Що це значить, чому так відбувається і чи варто людству хвилюватися, розповідають вчені.

Швидкість обертання Землі

Земля робить повний оберт навколо власної осі за 23 год 56 хв 4 сек. Втім, так було не завжди – колись тривалість доби була іншою. І вона змінюється й досі.

Вчені з’ясували, що 600 млн років тому доба на Землі становила всього 21 годину. Виходить, що швидкість обертання Землі довкола осі сповільнюється приблизно на 1,8 мілісекунди на 100 років. Причиною цього є гравітаційний вплив Сонця та Місяця.

Однак останнім часом щось пішло не так: у 2020 році вчені виявили, що Земля почала обертатися швидше. Через це доба на Землі стала коротшою, пише видання Science Focus.

 

Чим саме викликаний такий ефект, вчені, на жаль, поки сказати не можуть.

Цілком імовірно, що до цього призвело танення льодовиків. Вода з них курсує до екватора через обертання планети і, можливо, саме через це швидкість обертання Землі довкола осі збільшується.

Попри все, науковці переконані, що цей ефект не триватиме довго і скоро Земля знову почне сповільнюватися.

Чи безпечно це для людства

На людство це ніяк не вплине, оскільки, аби тривалість доби для нас помітно змінилася, потрібні цілі тисячоліття. Зміна часу обертання впливає хіба що на високоточні пристрої.

Джерело: ГЛАВКОМ

Радіо ТРЕК у Тelegram. Viber: 063 734 106 4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень