Зеленський у Мюнхені пригрозив поверненням Україні ядерного статусу (ВІДЕО)

«Україна хоче миру. Європа хоче миру. Світ каже, що не хоче воювати, а Росія - що не хоче нападати. Хтось з нас бреше» (с)

Президент України Володимир Зеленський прибув у Мюнхен на безпекову конференцію. У своїй промові голова держави розкритикував європейських політиків за уповільнену реакцію на загострення ситуації в Україні та за назву все нових дат вторгнень Росії в Україну.

Мовляв, якщо хочуть допомогти – це можна зробити багатьма іншими способами.

Свій виступ президент України розпочав так:

Україна хоче миру. Європа хоче миру.

 

Світ каже, що не хоче воювати, а Росія - що не хоче нападати.

 

Хтось з нас бреше.

 

Це – ще не аксіома, але вже – не гіпотеза.

Серед ключових тез, що їх озвучив Володимир Зеленський – це скликання консультацій держав-підписантів Будапештського меморандуму.

— З 2014 року Україна тричі намагалась скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. Тричі безуспішно.

 

Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я, як президент, вперше. Але і Україна, і я – робимо це в останнє.

 

Я ініціюю проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму. Скликати їх доручено міністру закордонних справ.

 

Якщо вони знову не відбудуться або за їхніми результатами не буде конкретних рішень щодо гарантування безпеки нашої держави, Україна матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює і усі пакетні рішення 1994 року були поставлені під сумнів.

Зауважимо, що раніше президент Зеленський вважав неправильним повернення ядерного статусу. Ось його коментар з цього приводу – майже рік тому:

— Я вважаю, що сьогодні це неправильно робити. Все-таки ми повинні не перетворюватися з людей на звірів. Все-таки цивілізація зрештою переможе», – сказав президент.

Він висловив думку, що ядерна зброя — це дуже погано. Але якби у України вона була, то російського вторгнення б не було, - цитував Зеленського Офіс Президента.

Повний виступ Володимира Зеленського не безпековій конференції у Мюнхені

Що таке Будапештський меморандум

Повна назва – Меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Це міжнародна угода, підписана 5 грудня 1994 року між Україною, Росією, Великою Британією та США про гарантії Україні у зв'язку з набуттям нею неядерного статусу. Того ж дня Україна приєдналась до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Тобто, Україна, яка мала третій у світі ядерний потенціал, відмовилася від цієї зброї. А нашій державі натомість гарантували безпеку. І Росія — у тому числі. 

Зобов'язання

Згідно з Меморандумом США, РФ і Велика Британія зобов'язалися:

поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України;

утримуватися від загрози силою, її використання проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України; ніяка їхня зброя ніколи не буде використовуватися проти України, крім цілей самооборони або будь-яким іншим чином згідно зі Статутом ООН;

утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги;

домагатися негайних дій з боку Ради Безпеки ООН з метою надання допомоги Україні, якщо вона стане жертвою акту агресії чи об'єктом погрози агресією з використанням ядерної зброї;

не застосовувати ядерну зброю як проти України так і проти інших держав-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, крім випадку нападу на них самих, їхні та підопічні території, збройні сили, їхніх союзників;

проводити консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно цих зобов'язань.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень