Заворушення в Узбекистані: на частині території запроваджено Надзвичайний Стан (ФОТО/ВІДЕО)

Туди вводиться Нацгвардія та війська

Влада Каракалпакстану, автономної республіки у складі Узбекистану, заявила про «спробу захоплення органів державного управління». Спільна заява МВС і урядових органів республіки з'явилася після масових протестів, що почалися, проти зміни Конституції в Нукусі, столиці Каракалпакстану, та інших містах.

Повідомляється, що на територію автономної республіки введено війська та Запроваджено надзвичайний стан.

Протести розпочалися 1 липня після того, як в Узбекистані опублікували новий проект Конституції. Про це повідомляє Настоящее Время.

З нового варіанта виключають суверенний статус Каракалпакстану та його право на вихід зі складу республіки. Каракалпакстан займає 40% території Узбекистану, при цьому в регіоні мешкає лише близько 7% населення – близько 2 млн осіб.

Бунтівну республіку на цьому зображенні позначено -- червоним

За даними видання «Хук», рано-вранці 2 липня затримали активіста Даулетмурата Тажимуратова, який напередодні виступав перед присутніми на мітинг і анонсував нові протести 5 липня.

Увечері 1 липня також повідомлялося про затримання Тажимуратова, але згодом його відпустили.

Цього ж разу, пише видання, до його будинку під'їхали п'ять автобусів, які відвезли активіста та інших людей, які знаходилися біля його дому.

Зараз у Каракалпакстані серйозні проблеми з інтернетом, як з мобільним, так і стаціонарним підключенням, завантажити фотографії та відео з місця подій не виходить.

«Хук» також повідомляє, що в'їзд до міста Нукуса перекрито з боку міст Тахіяташ, Ходжейлі, Орак Балга. Крім того, влада Узбекистану закрила пропускний пункт на кордоні Казахстану і Каракалпакстану.

КНБ Казахстану повідомляє, що перепустку через кордон тимчасово припинено «відповідно до інформації, що надійшла від узбецьких партнерів з 1 липня 2022 року у зв'язку з виходом з ладу інформаційної системи».

У цьому ж прес-релізі йдеться про те, що планується призупинення залізничного сполучення за маршрутом Каракалпакстан – Бейнеу (станція в казахському Мангістау).

Увечері 2 липня стало відомо, що до Нукуса з Ташкента вилетів літак президента Узбекистану Шавката Мірзієєва, а також літак прем'єр-міністра країни Абдулли Аріпова.

У бунтівній республіці оголошено Надзвичайний стан.


UPDATE!!!
ЛУНАЮТЬ ПОСТРІЛИ. ПОЧИНАЄТЬСЯ МАЙДАН?

Джерела: Ulys.Media, ХУК, Настоящее время

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Максим Розенко

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень