Заразніший і небезпечніший за грип, «Плаквеніл» не допомагає, — лікар про коронавірус

Ми не у скруті лише завдяки карантину

Про властивості COVID-19 розповіла головна лікарка Олександрівської лікарні у Києві Людмила Антоненко.

Інфекційне відділення їхньої лікарні приймає хворих на COVID-19. Свого часу там встигли максимально підготуватися до пандемії. За час боротьби за життя хворих на коронавірус лікарі вже мають певні спостереження, хоча досі їм багато чого не зрозуміло у поведінці вірусу. 

Людмила Антоненко каже, що новий коронавірус небезпечніший за грип:

В сезон грипу також надходить багато хворих, є й дуже важкі пневмонії, і пацієнти помирають, і медичний персонал хворіє. Наприклад, цього року ми врятували хворого, який був просто приречений, приєднавши його до апарату ЕКМО.

 

В нього був грип типу А. Він дуже небезпечний, дуже контагіозний (заразний), але на сьогодні ми бачимо, що вірус COVID-19 ще більш контагіозний і ще більш небезпечний. Тільки завдяки карантину ми не маємо величезного навантаження на заклади охорони здоров’я.

Лікарка каже, що люди зазвичай звертаються або в легкому стані, або привозять вже в безнадійному, коли переважно врятувати не вдається. Вірус «складний» тим, що спричиняє незвичайну пневмонію:

На сьогодні є дуже багато теорій, що це за пневмонія. Що це не зовсім та пневмонія, яку ми звикли лікувати, що це є руйнування еритроцитів і гемоглобіну, що це така гемічна гіпоксія. І при розвитку хвороби є тромбування, а також мікротромбування. Ми бачимо на КТ так звану картину “матового скла”. Вона майже завжди двостороння. І після часто залишається фіброз.

 

Думаю, трошки пізніше медицина чітко скаже, що відбувається з хворими, і який механізм. Але при такому стані, при такому ураженні легень вже ШВЛ не допомагає. Допомагає ЕКМО - це світовий досвід. А наш досвід з ЕКМО негативний. Хоча в нас було лише двоє хворих на апараті ЕКМО. На щастя, лише двоє пацієнтів були такі важкі, що ми не змогли їх врятувати.

Лікарка пояснює, що ефективних препаратів проти коронавірусу досі немає. Навіть раніше згадуваний в ЗМІ "Плаквеніл" не довів свою ефективність: 

Зараз вже й світовий досвід доводить, що ці препарати або неефективні, або дають настільки незначний ефект, що не можна сказати, що це ефект саме від лікування. Але те, що ці препарати є причиною серйозних ускладнень, це вже однозначно.

 

Ми застосовували "Плаквеніл" згідно з протоколом — дуже вибірково, далеко не всім пацієнтам, обережно, роблячи контрольні кардіограми та ЕКГ. Але, повторюся, ми не побачили ефективності плаквенілу. За великим рахунком, його використання — це клінічне дослідження, тому що ці препарати не мають показань для застосування при коронавірусі. 

Водночас, Антоненко не може спрогнозувати – зростатиме кількість хворих після скасування карантину чи ні. На її думку, зростання може відбутися. Однак не дивно, якщо його не буде, оскільки на вулиці тепло, а вірус в теплі – гине.

Нагадаємо, що в Україні вже понад 11 тисяч інфікувань коронавірусом.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень