Запаси можна робити вже зараз: В НБУ назвали продукти, які подорожчають перед Новим Роком 

Збільшилася споживча інфляція, і окремі продукти уже подорожчали на майже 10% 

В НБУ констатують збільшення споживчої інфляції. Хліб, випічка, кондитерські та молочні вироби, а також імпортований чай та кава збільшилися в ціні  на 9%. Трохи менше — на 7%  — подорожчали овочі, але ціни на них продовжуватимуть «повзти» вгору. Експерти не виключають й подальшого здорожчення молока та м'ясної продукції. Деякі товари до Нового року подорожчають ще більше. 

Картопля

Ми уже повідомляли, що у більшості регіонів цього року справжній неврожай картоплі. Так сталося через несприятливі погодні умови — посуха стала причиною того, що отриманий врожай майже на третину менше, ніж торік. У 2023 році кілограм картоплі гуртом коштував 12 грн, а цього року — 18 грн за кілограм. Тоді як у роздріб наразі кіло картоплі продають по 25−26 грн, а то й більше. Зараз фермери не поспішають продавати картоплю, адже сподіваються що взимку ціна зросте ще більше, відповідно вони зможуть заробити більше. 

Овочі борщового набору 

Традиційні капуста, цибуля, буряк та морква подорожчають на  30−35% у порівнянні з минулим роком. Конкуренцію українським овочам складають привезені з Польщі та Литви.  Логістику може ускладнити погода — в такому випадку ціни зростатимуть швидше. 

Макарони та крупи

Найбільше подорожчають найдешевші позиції, впевнені експерти. На це впливатиме зростання акцизів на пальне. Так що вартість перевезення кілограма ваги найдешевших продуктів становитиме більшу частку цінника. Друга причина полягає у тому, що у людей меншає грошей і вони переходять на бюджетніші продукти. Так що попит на них, а відтак й ціни, зростатимуть.

Вершкове масло

Ціни на вершкове масло зростають як через сезонні проблеми, так і логістичні, проблеми з електрикою та підвищення податків, що відчують на собі фермери та переробники.

Алкоголь

Роздрібні ціни на алкоголь можуть зрости на 50%.  Експерти прогнозують, що найдешевше вино найближчим часом подорожчає у півтора раза, а після цього почнуть зростати ціни й на продукцію середнього сегмента. Не виключають подорожчання горілки і коньяку. 

Також зростатимуть й ціни на тютюнові вироби. Це пов'язано зі збільшенням акцизних зборів. «Біла» продукція автоматично здорожчає 22−23 відсотків — до 120−130 гривень за пачку.

Джерело: Факти 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Собаку з двома нашийниками бачили у Новому Дворі

У Новому Дворі помітили собаку. На вигляд це довгошерста німецька вівчарка, має два нашийники.

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Більше оголошень