Занурення в ополонку не змиває гріхи: у ПЦУ розвіяли відомий міф

Купатися в крижаній воді не обов'язково

Фото з мережі
Фото з мережі

Завтра, 19 січня, в Україні відзначатимуть Водохреща.

За традицією віряни ідуть до церкви, освячують воду, купаються в освяченій ополонці та вірять, що під час купання змиють свої гріхи.

Однак церква пояснює, що традиція купання в ополонці на Водохреща немає нічого спільного зі «змиванням» гріхів, отриманням особливого Божого благословіння чи духовного очищення.

Жодного церковного припису в Українській Церкві для звершення занурення у зимову воду немає і ніколи не було, – йдеться у повідомленні на сторінці Православної церкви України у Facebook.

Згідно з повідомленням священники освячують відкриті водойми не для того, щоб у ній купатися, а саму воду освячують зовсім не «іони срібла» хреста. І якщо під час звершення водосвяття використовують хрест дерев’яний, то вода все одно буде освяченою.

У Євангелії йдеться, що, занурившись у води Йордану, Спаситель освятив їх та благословив для нас Таїнство Хрещення як необхідну умову для порятунку. Спаситель зійшов у води Йордану не для очищення від особистого гріха, бо Він був безгрішним, а для того, щоби взяти на Себе гріхи людства і дарувати нам через Хрещення можливість оновитися, спастися, – зауважили в ПЦУ.

Представники церкви нагадують, що у цю пору року вода в річці Йордан сягає 12-16 градусів тепла, вона не є крижаною і не провокує стрес для організму.

Купатися в ополонці не підготовленим для цього людям – це ризикувати своїм здоров’ям і життям, а значить – нехтувати даром Божим.

 

А щодо «змивання» гріхів, то нагадаємо: занурення в ополонку не змиває гріхи, бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб її вилікувати, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятись та змінитися з допомогою Божою і через Таїнства Церкви,  – пояснили в ПЦУ. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень