Занедбану каплицю-костел хочуть відновити у селі на Рівненщині (ФОТО)

Волонтери почали з прибирання

Фото Суспільного

Каплицю-костел хочуть відновити у Гощанському районі.

Розташована вона біля села Симонів. За переказами місцевих жителів каплицю збудували десь у 30 роках минулого століття. Однак на той час працювала вона менш як 10 років.

За іншою версією, її появу пов'язують із родиною Сосновських, які раніше були власниками цих земель. У радянські часи каплицю занедбали, але півметрові стіни вціліли, повідомляє Суспільне.

Фото Суспільного

Нині місцева громада її хоче відновити та вже звернулася за допомогою до культурно-просвітницького центру імені Томаша Сосновського. Роботи розпочали з прибирання каплиці-костелу та організували толоку.

Фото Суспільного

До прибирання долучився й голова Гощанської територіальної громади Микола Панчук та Рівненського культурно-просвітницького центру імені Томаша Сосновського Ярослав Ковальчук.

Бо ми знаємо історично, що власниками Симонова були Сосновські. Не так багато залишилося історичних споруд на території Волині, які асоціюються із Сосновськими.

Фото Суспільного

У тридцятих роках минулого століття орендарем цих земель був пан Задемський. І він, імовірно, збудував тоді цю каплицю-костел. На служби сюди приїздили католики із сусідніх сіл.

А з приходом радянської влади у 1939-му році каплиця-костел вже була такою, що не діє, припустив волонтер Петро Коробчук з Гощі. Свою розповідь він теж базує не на історичних фактах, а спогадах старожилів.

Підіймалися сюдою і заходили. Матір Божа по центру була он, подивіться, зразу образ виділяється. Тут були парафіяни, молилися тут, були ікони. Може, дослідники десь щось побачать в стінах. Сьогодні поприбираємо вже це все.

 

А тут, я думаю, проводили обряди, коли народилося дитя, хрестилося. А тут уже були ксьондзи. Посередині, сподіваємося, що то був підземний хід. А це вже було добудовано, – каже Петро Коробчук.

Фото Суспільного

Після прибирання Ярослав Ковальчук планує відшукати історичні факти про цю каплицю і залучити кошти на її реставрацію.

Готуємо в майбутньому написання проєктів на Європейський Союз, переважно на Польщу, де будемо шукати кошти на відновлення каплиці.

 

Щоб її відреставрувати у тому вигляді, яка вона була. Чи це культова споруда, чи якийсь центр молодіжний, де буде цікаво місцевим жителям, переважно Гощанської ОТГ, – зазначив Ярослав Ковальчук.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень