Замість сну людина обирає навчання

Виявляється, серед усіх приматів людина спить найменше

Вчені спростували міф про те, що людина - це лінива і сонна істота: виявляється, люди витрачають на сон менше часу, ніж всі інші примати. Короткий і більш інтенсивний сон допоміг нашим предкам концентрувати більше часу на спілкуванні і навчанні, а також дозволив мозку краще засвоювати нові вміння. Про відкриття повідомляється в журналі Evolutionary Anthropology.

Антропологи з Університету Дьюка з'ясували, що люди в середньому сплять 7 годин на добу - незалежно від країни і рівня розвитку цивілізації. Інші примати сплять як мінімум удвічі довше, деякі - до 17 годин на день.

Крім того, у людей швидкий сон (фаза, що характеризується підвищеною активністю головного мозку, а також сновидіннями) займає до 25 відсотків всього часу сну. У інших приматів цей показник не перевищує 5 відсотків - в інший час вони просто дрімають. Тобто, люди отримали можливість довше не спати і вести активний спосіб життя завдяки тому, що більше часу приділяють «інтенсивному» сну.

Антропологи припустили, що переходу до більш ефективного сну сприяли три фактори: підвищений ризик нападу хижаків на відкритих просторах саванни (на відміну від дерев, де жили інші мавпи), жорсткість конфліктів всередині групи і, нарешті, переваги від більш тривалого спілкування з іншими особинами. Як і зараз, можливості піти в цікаве місце і зустрітися з новини людьми достатньо, щоб людина пожертвувала частиною свого сну.

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Теги: сонлюдина
Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень