Залиште це котам: психіатр назвав препарат, який попри широку популярність і рекламу – нічого не лікує

Ані Форте, ані «болгарська» не мають чарівного ефекту

Лікарі доказової медицини розносять до пня популярні препарати, які були порятунком для мільйонів впродовж десятиліть. На цей раз про популярне заспокійливе – валеріану.

Валеріана - ідеальний плацебо-препарат на теренах колишнього радянського союзу. Навіть, якщо вона болгарська.

 

Ефективність валеріани 20-25%, немає протипоказань та побічних ефектів. Все добре. Але ефективність дорівнює ефекту плацебо.

 

Всі авторитетні організації Світу не визнають валеріану як лікарський засіб та є дослідження, що вона не покращує сон, не зменшує тривожність (на рівні плацебо), - каже невролог, психіатр, нарколог Євген Скрипник.

За словами лікаря, дійсно має вплив на організм настоянка валеріани. І тільки через те, що це спиртовмісна речовина.

На котів діють - ефіри, які знаходяться в складі настоянки валеріани, нагадують котикам (чоловічої статі) феромони котиків жіночої статі! - жартує Скрипник.

Скрипник впевнений, що на рівні валеріани такий же позитивний вплив на людину матимуть прогулянки на свіжому повітрі, спілкування з друзями й загалом позитивні емоції.

Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем - звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікування

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень