Захищаються, бо знають як: на Рівненщині винесли понад три сотні заборонних приписів щодо домашніх кривдників

Є варіанти впливу на кривдників чи кривдниць

Більшість жінок, які постраждали від домашнього насильства, потерпали від нього неодноразово. Такі дані дослідження опубліковані на сайті громадської правозахисної організації, яка працює для забезпечення гендерної рівності, миробудування, запобігання гендерно зумовленому насильству, зокрема, домашньому насильству, протидії торгівлі людьми та забезпечення прав дітей, сприяючи впровадженню стандартів прав людини в усіх сферах життя суспільства та держави Ла Страда.

Причиною цьому є те, що найчастіше люди просто не знають, як саме можна захиститися та які існують методи впливу на авторів насильства.

У пресслужбі Національної поліції Рівненської області пояснили: є два види оперативного впливу на кривдників чи кривдниць – терміновий заборонний припис та обмежувальний припис.

- Терміновий заборонний припис це спеціальний припис кривднику (-ці), який можуть винести уповноважені підрозділи Нацполіції, якщо життю та здоров’ю постраждалої людини існує безпосередня загроза.

 

Припис має на меті негайно припинити домашнє насильство та не допустити його продовження чи повторення, – розповіла пресофіцерка Нацполіції області Юлія Мозоль.

Вона додала, що такий документ зобов’язує кривдника чи кривдницю покинути місце, де проживає чи перебуває постраждала від насильства людина на той момент. Автору (-ці) насильства можуть заборонити і входити до будинку чи квартири, де проживає постраждала особа та навіть контактувати з цією людиною.

Варто зазначити, що терміновий заборонний припис не може розповсюджуватись на людей, які ще не досягли 18-річного віку. Важливо усвідомлювати, що аби працівник (-ця) уповноваженого органу Нацполіції могли винести припис, то їм потрібно знати про акти домашнього насильства. Тобто, в першу чергу потрібно повідомити про такі факти на короткий номер 102, – зазначила пресофіцерка.

Аби захиститись за допомогою такого припису, потрібно написати відповідну заяву до поліції.

 

Водночас його можуть винести і працівники (-ці) поліції за власною ініціативою на термін до 10 днів після оцінки ризиків для життя і здоров’я постраждалої людини.

За перші два місяці року працівники (-ці) районних територіальних відокремлених підрозділів поліції винесли 359 термінових заборонних приписів. Це лише 21,8% від загальної кількості всіх повідомлень про вчинення домашнього насильства, які надійшли до правоохоронців.

- Загалом поліцейські задокументували та внесли до Єдиного реєстру досудового розслідування 37 кримінальних правопорушень, які стосувались домашнього насильства, – уточнила Юлія Мозоль.

Що стосується обмежувального припису, то такий документ обмежує права кривдника чи кривдниці та/або покладає на нього (неї) певні обов’язки на строк від одного до шести місяців і може бути продовженим на строк не більше, ніж на пів року. Припис може містити заборону перебувати в місті спільного проживання з постраждалою особою, зобов’язання усунути перешкоди в користуванні спільним майном або особистою власністю постраждалої особи.

Також такий припис може заборонити спілкуватись з дитиною, яка постраждала внаслідок домашнього насильства, наближатись на визначену відстань до домівки постраждалої людини, місця її навчання, роботи чи інших місць, які відвідує ця людина. Крім того, припис забороняє кривднику (-ці) комунікувати з постраждалою будь-яким чином – листуванням, дзвінками тощо як особисто, так і через по сторонніх людей.

Аби отримати обмежувальний припис, потрібно звернутись до найближчого суду, де зараз проживає постраждала особа – дому чи квартири, шелтера тощо. Суд може розглядати питання винесення обмежувального припису не довше як 72 години, а сама процедура – безоплатна.

Покарання за вчинення домашнього насильства – карається громадськими роботами на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин, або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням волі на строк до двох років.

Згідно з інформацією психологині з благодійної організації «Мережа 100 відсотків життя Рівне» Світлани Ващук, нещодавно Міністерство Внутрішніх справ України презентувало мобільний додаток для жінок, які перебувають у групі ризику та постраждали від домашнього та/або гендерно зумовленого насильства. За допомогою цього додатку ті, хто не мають змоги подзвонити до поліції через певні фізичні особливості, контроль чи відсутність коштів на рахунку, зможуть отримати необхідну допомогу.

Додаток має прямий зв'язок з правоохоронцями через кнопку «SOS» та автоматично надає інформацію про місце перебування постраждалої особи. Сам за стосунок не примітний для кривдника, а його іконка схожа на звичайний додаток для жінок, аби власниця телефону не могла його приховати, – повідомила психологиня.

Завантажити програму можна як на Android, так і на IOS. Назву за стосунку не розголошують, аби убезпечити жінок, для яких він необхідний.

 

Дізнатись її можна, написавши в особисті повідомлення на сторінки кампанії «Розірви коло» у соціальних мережах.

Світлана Ващук додала, що для чоловіків розробили та вже запустили спеціальну цілодобову гарячу лінію з коротким номером – 2345 для абонентів Vodafone та Lifecell. Для абонентів Київстар — це номер 067-752-23-45.

Скористатись можливістю отримати психологічну підтримку, проконсультуватись стосовно свого емоційного стану, стабілізувати його, вирішити питання агресії тощо можуть чоловіки, які досягли повнолітня.

Допомогу за цими номерами надають кваліфіковані та досвідченні спеціалісти(-ки), така послуга – безоплатна. Лінії працюють анонімна, жодна приватна інформація – не зберігається.

Варто контролювати своє ментальне здоров’я, адже від цього залежить і здоров’я та безпека рідних. Зокрема варто пам’ятати – чим більше проблем психологічного характеру, тим більше зростає кількість випадків домашнього насильства.

Матеріал підготовлено та опубліковано у межах співпраці UNFPA та ГО «Інноваційні соціальні рішення» за підтримки Бюро гуманітарної допомоги USAID. Думки, погляди та рекомендації, викладені у цій публікації, належать авторам(-кам) і не обов’язково відображають офіційну політику чи позицію UNFPA, ГО «Інноваційні соціальні рішення» або уряду США.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень