За п'ять років українці матимуть нові паспорти

Вартість нового електронного пластикового паспорта громадянина України буде в межах 100-160 гривень (без ПДВ)

На заміну старого паспорта на нове пластикове посвідчення законом України передбачений 5-річний перехідний період. Про це повідомив глава МВС Арсен Аваков на своїй сторінці у Facebook.

Заміна старого паспорта на нове пластикове посвідчення - справа абсолютно добровільна, законом України передбачений 5-річний перехідний період. Тобто усі державні інституції з нового року будуть приймати як документ, що засвідчує особу, обидва види документів - і книжки, і карти , - написав Аваков.

Міністр МВС каже, що з часом новий пластиковий паспорт, стане своєрідним "електорнним ключем до держпослуг"

Пластикова картка матиме формат ID-1 розміром 54 х 85,6 (±0,75) міліметра і міститиме безконтактний електронний носій. Відповідає міжнародним рекомендаціям ІКАО та вимогам нормативних документів України у сфері технічного та криптографічного захисту інформації. Електронний носій - двоядерний чип SLE78CLFX4000P. Концепція цифрового захисту - повністю кодований канал даних, який не залишає нешифрованого тексту. Відповідає вимогам стандарту ISO/IEC 14443/В, система відкритих ключів безпеки RSA, ЕСС, криптографічні співпроцесори DES, AES.

Отримати паспорт громадянина України з безконтактним електронним носієм можна у відділенні Державної міграційної служби за місцем проживання вперше - і в будь-якому відділенні при наступних зверненнях. Фотографію попередньо робити не треба - заявника сфотографує співробітник ДМС при оформленні. На новому документі вона буде чорно-біла. При втраті або псуванні карти - алгоритм дій як і при втраті паспорта старого зразка.

На чипі картки можуть бути вказані біометричні дані власника - відбитки пальців і цифровий підпис. Але від цієї опції можна відмовитися - в цьому випадку на самій картці буде зроблено спеціальну позначку. Відомостей про національність, приналежність до будь-якої релігії і місце проживання ID-посвідчення не містить.


У міру розвитку державних сервісних послуг, електронні карти отримуватимуть до них доступ. У всьому іншому картка буде аналогом звичайного паспорта. За одним винятком - відомості про сімейний стан вказані на чипі в електронному вигляді, а на самій карті літерами не написані. Тому дівчатам доведеться стати пильними, - зазначив міністр.

Також Аваков зазначив, що сподівається (і технічно закладена можливість), що при розвитку сервісних баз поступово в цій картці-паспорті буде все на чипі - від соціального страхування та прав пільг до прав на керування автомобілем.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень