За кількістю випадків лямбліозу Рівненщина у три рази випереджає всю Україну (ФОТО/ВІДЕО)

Рівненський обласний лабораторний центр наводить актуальну статистику

За 9 місяців 2019 року в Рівненській області зареєстровано 723 випадки лямбліозу (62,4 на 100 тис. нас.), що на 38,5% менше аналогічного періоду 2018 року.

Однак, даний показник перевищує у 3,3 раза захворюваність на лямбліоз в Україні.
 

Лямбліоз — інфекційна хвороба, яку викликають лямблії. Як пояснює відомий педіатр Євген Комаровський, лямблії — це не віруси й не бактерії, це найпростіші. Лямблії має джгутики, завдяки яким пересувається, розмножується, утворюючи так звані цисти.


Ці цисти виявляються при дослідженні калу і вмісту дванадцятипалої кишки. Негативний аналіз не свідчить про те, що лямблій немає — цисти виділяються не постійно. Зараження найчастіше відбувається через заражену воду та (або) їжу, ну і безпосередньо від людини до людини.

Особливість лямблій в тому, що стандартне хлорування води їх не вбиває. Ніяких особливих симптомів, типових саме для лямбліозу, немає. Можливі пронос, порушення самопочуття і втрата ваги, але ці симптоми, цілком можливі й при інших хворобах.

Доводить існування хвороби тільки позитивний аналіз калу. Надзвичайно часто людина може бути носієм лямблій. Тобто в аналізі їх виявляють, але ніяких певних симптомів при цьому немає. За словами Євгена Комаровського, лікування лямбліозу нескладне, оскільки є безліч ефективних ліків.
 

Лямблії вважаються причиною понад 20% гострих кишкових захворювань, факторами передачі яких є – вода, ґрунт, пісок, садовина, городина, ягоди.

В залежності від температури зовнішнього середовища цисти лишаються життєздатними у фекаліях 2 - 24 доби, воді природних водойм (ставки, річки, озера) – 1- 3 місяці, водопровідній воді – 28 діб – 3 місяці, стічній воді – до 130 діб, морській воді – до 62 діб, ґрунті – до 75 діб.

Цисти стійкі до кислот, лугів, речовин, що містять активний хлор, і нейтралізувати їх можна тільки при кип'ятінні.

 

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень