За яких умов працівники ТЦК мають право перевіряти документи у перехожих?

Пояснення адвоката

В Україні триває мобілізація. Військовозобов'язаним чоловікам повістки можуть видавати у будь-якому місці. Нерідко трапляються випадки, коли працівники ТЦК вимагають у перехожих документи для перевірки. Але чи мають вони на це законні підстави?

Відповідь на це дає адвокат Володимир Крекотня в Instagram.

- У мережі бачив відео, де працівник ТЦК зупиняє пересічного чоловіка і показує йому якесь посвідчення, видане комендантом ТЦК, яке начебто надає уповноваження на перевірку документів, - каже адвокат.

Чинним законодавством не затверджено бланків якихось посвідчень, що давали би право представникам ТЦК просто так перевіряти документи у будь-якого перехожого.

- Так само, ані комендант, ані начальник ТЦК не має повноважень видавати подібні посвідчення.

 

Враховуйте це, якщо на вулиці до вас звернеться людина у формі та вимагатиме ваші документи, пред’явивши подібне посвідчення, - пояснює юрист.

 

Які є підстави для перевірки документів? 

Уповноважена особа має право вимагати в особи пред’явлення нею документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, у таких випадках:

  • якщо особа має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи
  • якщо існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення
  • якщо особа перебуває на території чи об’єкті із спеціальним режимом
  • якщо в особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином не можливо
  • якщо особа перебуває в місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події
  • якщо зовнішні ознаки особи чи транспортного засобу або дії особи дають достатні підстави вважати, що особа причетна до вчинення правопорушення, транспортний засіб може бути знаряддям чи об’єктом вчинення правопорушення
  • порушення особою відповідних заборон, введених на території, де запроваджено правовий режим воєнного стану

- Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, - наголосив Крекотень.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень