За пишними губами та філерами впізнають жінок з пострадянського простору – українки звикають до культури зовнішності за кордоном

Чим вона відрізняється в українок та чешок

Фото ілюстративне

Послуги українських перукарів і майстрів манікюру, які опинилися за кордоном після початку війни, популярні у Європі.

Українці пропонують сучасні тренди і кращу якість за помірну ціну, готові працювати цілодобово, навіть нелегально, ризикуючи отримати штрафи, - пишуть texty.org.ua

Хоча витрачати гроші на збільшення губ і підтяжку обличчя чеські жінки не хочуть, робити манікюр щомісяця теж не звикли.

Українське перукарське мистецтво випереджає чеське років на 10, упевнений стиліст-перукар Сеш Демідов, який зараз живе та працює в Празі (за кордоном опинився ще до війни).

Про те, що українська індустрія краси сильніша, ніж чеська, говорять і майстриня манікюру та педикюру Тетяна Коваленко та косметологиня Аліса Прохоренко, які приїхали до столиці Чеської Республіки після початку повномасштабної війни в Україні.

Водночас, за їхніми словами, українські дипломи та сертифікати тут не визнають.

 

Для офіційного працевлаштування більшість працедавців вимагають, щоб майстри пройшли навчання в Чехії на спеціалізованих акредитованих курсах та принесли відповідний документ після його закінчення.

 

Тому багато українських б’ютіспеціалістів надають свої послуги нелегально й ризикують отримати величезний штраф.

Або ж купують відповідний диплом, аби не витрачати час на вивчення того, що давно знають.

Тут, якщо спіймають на гарячому, доведеться заплатити від 300 тис. до 2 млн крон ($13500-90000), — розповідає Тетяна Коваленко.

А ризик бути спійманим за роботою без офіційного дозволу є, і досить великий.

Сеш Демідов

Особливо якщо серед клієнтів є чехи. Вони можуть запросто донести на майстра-нелегала у відповідні служби, — говорить Сеш Демідов. Можуть «здати» і свої.

Але багато хто з наших спеціалістів не боїться ризикувати. Групи для українців у Чехії в соцмережах просто розриваються від оголошень, у яких майстри та майстрині пропонують навести красу у себе вдома або з виїздом до клієнтки.

Хто робить філери і пишні губи

Найчастіше чеські жінки роблять стандартне мелірування, можуть пофарбувати кілька пасем волосся, зафарбувати сивину, — розповідає Сеш Демідов.

Чешки полюбляють більш консервативний манікюр: французький манікюр, червону класику, короткі нігті. Українкам подобаються довгі нігті з яскравими візерунками, стразами, стемпінгом, — ділиться Тетяна Коваленко.

За словами Аліси Прохоренко, чешки майже не роблять контурну пластику.

Аліса Прохоренко

Якщо на вулиці побачиш жінку зі збільшеними губами, філерами, підтяжками, то це майже 100 % мешканка з пострадянського простору, — констатує косметологиня.

Такий підхід має кілька причин.

У чехів немає культу зовнішності, як у нас, коли зустрічають по одягу. Також у них зовсім інші пріоритети. Вони краще витратять гроші, наприклад, на подорож, — розмірковує Аліса Прохоренко.

У Чехії немає такого, що кожен місяць потрібно ходити на манікюр чи педикюр, чешки рідко це роблять. А ось українок одразу можна визначити за їх доглянутістю, — коментує Тетяна Коваленко.

Про заробітки

Такі гроші, як у Чехії, можна заробити і в Україні, але для цього доведеться набагато більше працювати, — стверджує Аліса Прохоренко.

А якщо майстриня працює на господаря, то може навіть заробляти менше, ніж в Україні, адже тут треба віддавати більший відсоток від свого заробітку: майстер залишає собі від 35 % до 50 %. В Україні – 50-70 %, — коментує експертка.

Ціни на манікюр та педикюр, за словами Тетяни Коваленко, не дуже відрізняються.

Манікюр зі зняттям лаку та новим покриттям коштує 850 крон (1 400 грн). В салоні в центрі Києва така послуга буде коштувати десь 1200 грн.

Якщо ж майстриня працює нелегально, вдома, то її послуги можуть обходитися вдвічі дешевше, ніж у салоні.

Багато українських дівчат роблять манікюр удома лише за 400 крон, — говорить Тетяна Коваленко.

З такими розцінками за умови, якщо майстриня буде працювати 5 днів на тиждень і приймати хоча б по 5 клієнток на день (а це не факт, бо конкуренція висока), можна заробити 40 тис. крон (1 800 доларів).

 

З цієї суми потрібно відрахувати витрати на матеріали, то залишиться приблизно десь 30 тис. крон (1 350$). Це 50 тис. грн.

В Україні також можна заробити такі гроші, якщо в майстра вже напрацьована база клієнтури і він працює, що називається, з ранку до ночі.

В середньому майстри манікюру в Києві та інших великих містах заробляють 35-40 тис. грн на місяць. Але в Україні все ж таки витрати менші, ніж у Чехії. Якщо в Києві, наприклад, можна зняти квартиру за 7-9 тис. грн, то в Празі тільки оренда кімнати обійдеться в 10 тис. крон (17 тис. грн).

Послуги перукаря також коштують дорожче, ніж в Україні.

Чоловіча стрижка коштує в Празі від 250 до 800 крон (от 425 до 1400 грн). Жіноча – від 500 (850 грн). Можна зустріти ціну і від 250 крон, але така вартість не передбачає ні миття, ні укладення волосся, — наводить приклади Сеш Демідов.

Чеські майстри не заробляють набагато більше, ніж українські, бо вони менше працюють.

У Чехії салони працюють з 11 до 16 годин. В суботу та неділю зачинені. Наші ж готові цілодобово працювати, якщо є клієнти, — коментує Сеш Демідов.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Оксана Герасимчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень