За кордоном змінилися правила для біженців з України

Йдеться про прийом громадян, проїзд у транспорті і соцвиплати

З настанням літа в деяких країнах Євросоюзу змінилися правила для українських біженців. Ідеться про нові правила перебування у Польщі, Німеччині, Чехії, Швейцарії, Болгарії та Нідерландах.

Що саме змінилося, роз’яснює ТСН.

Обмеження щодо прийому біженців

Країни намагаються врегулювати прийом та розміщення українців, аби уникнути перенаселення у великих містах. У Швейцарії, наприклад, українські біженці більше не можуть самостійно обирати, де їм поселитися. Тим, хто вирушає до Польщі та Німеччини, не радять прямувати до великих міст (Варшави та Кракова – у Польщі та Берліну, Кельна і Мюнхена – у Німеччині).

Наприкінці травня біженців вже припинили приймати у Баварії, Мекленбурзі-Передній Померанії, Саксонії, Саксонії-Ангальті, Гамбурзі, Бранденбурзі та Гессені.

У Празі з 15 червня на невизначений термін закривають центр реєстрації українських біженців у районі Височани.

А 31 травня українців, які поїхали до Болгарії і жили за програмою тимчасового розміщення в готелях, переселили до буферних центрів у Сарафові та Єлхові, до муніципальних чи державних гуртожитків.

Соціальні виплати для українців у Європі

Уряд Польщі, щоб стимулювати українців шукати роботу, з 1 липня планує перестати виплачувати їм грошову допомогу. Платитимуть і надалі лише особам з інвалідністю, вагітним та багатодітним родинам.

Змінений порядок виплат і розмір соцдопомоги і в Німеччині: з 1 червня, щоб отримати допомогу, українські біженці повинні подавати документи до Job Centre (місцеві центри зайнятості) у своєму місті. Центри зайнятості надаватимуть не лише виплати, а й допомагатимуть із пошуком роботи. Для адаптації в країні українці, які планують залишитися в Німеччині, можуть навчатися на  інтеграційних курсах німецької мови та історії.

З 1 червня у Німеччині збільшився розмір соціальних виплат для українців - 300 євро на дитину і 440 євро на дорослого на місяць.

У Чехії з приходом літа ситуація не змінилася. Ще від 21 березня українські біженці отримують по 5 тис. крон за умови, що вони перетнули саме кордон Чехії.

Українські переселенці в Болгарії отримують одноразові виплати у розмірі 375 левів.

Проїзд у громадському транспорті

До 1 червня українці могли їздити громадським наземним, підземним та залізничним транспортом у країнах Європи безкоштовно. Достатньо було лише показати паспорт, або ж оформити у залізничній касі безкоштовний квиток. З 1 червня правила проїзду змінилися.

У Польщі став платним проїзд у громадському транспорті Варшави та Кракова. Зате від червня пасажири з України можуть безкоштовно проїхатись з та до таких міст:

  • Хелм,
  • Дорогуськ,
  • Люблін,
  • Грубешів,
  • Перемишль,
  • Загуж,
  • Ярослав,
  • Жешув.

Інші правила безоплатного користування залізницею Польщі залишаються незмінними. Як і раніше, українці, що перетнули кордон від 24 лютого, можуть безкоштовно їздити в поїздах 2-го класу TLK та IC. Безкоштовні квитки видадуть у разі надання українського закордонного паспорта чи квитка «Укрзалізниці» або ж за номером PESEL разом із будь-яким іншим документом, який посвідчує особу.

Від 1 червня українці у Німеччині нарівні з громадянами цієї країни можуть придбати проїзний квиток за 9 євро на місяць, який дійсний у міському транспорті та регіональних поїздах. Потяги далекого сполучення будуть платними.

Право безкоштовно дістатися першого місця свого перебування залишається для тих, хто в’їжджає до країни та має відповідну печатку у паспорті про перетин кордону.

Проїзд для українців також стане платним в Болгарії.

Також з 1 червня закінчився термін рішення про безкоштовний проїзд у громадському транспорті Швейцарії. Однак, як зауважує організація громадського транспорту країни Alliance SwissPass, українці, які в’їхали до Швейцарії, можуть звернутись до соціальних органів або муніципальної влади по безоплатні проїзні квитки.

Скасовують безкоштовний проїзд для українців і в Празі. Згідно з повідомленням Празького інтегрованого транспорту (Pražská integrovaná doprava), від 12 червня громадський транспорт Праги та Середньочеського краю буде платним для біженців з України. В Чехії планують запровадити абонементи вартістю близько 7 євро на місяць. Платним також стане також і міжміське сполучення в цій країні.

Від 1 червня 2022 року більше не діятиме право безкоштовного проїзду для українських біженців у Нідерландах, повідомляє муніципалітет Роттердама. Від цього моменту організацію в'їзду українців до Нідерландів делеговано місцевій владі, яка займатиметься і фінансовою підтримкою українців, які рятуються від війни.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень