За добу повноцінного експорту електроенергії Україна заробила 10 мільйонів гривень

Експорт почався за три місяці після отримання «енергетичного безвізу»

Вночі 30 червня Україна розпочала експорт електроенергії до Європи. І це через місяць після отримання «енергетичного безвізу». Експорт йде у напрямку Румунії обсягом 100 МВт, який надалі збільшуватиметься.

Тільки за перший день державне підприємство «Укренерго» заробило 10 млн грн на продажі доступу до міждержавного перетину. 

 

Потенціал експорту української електроенергії до Європи становить до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік, – підрахував голова уряду Денис Шмигаль.

Після війни експорт електроенергії дозволить помітно наростити інвестиції в цю галузь та модернізувати її відповідно до найкращих європейських стандартів. А енергетика стане одним із драйверів відновлення економіки країни у післявоєнний період.

Раніше в «Укренерго» зазначали, що процес відкриття експорту електроенергії з України до ЄС міг зайняти близько року, але його вдалося завершити за кілька місяців. 

27 червня оператори системи передачі континентальної Європи ENTSO-E визнали, що «Укренерго» разом з операторами Румунії, Словаччини та Угорщини виконали всі необхідні для цього технічні передумови, – повідомляли у компанії.

Нагадаємо, українська та європейська енергосистеми об'єдналися з 16 березня. До цього Україна тривалий час була підключена до систем РФ і Білорусі, але відключилася від них за день до початку повномасштабної війни. Електроенергетика України витримала 21 день в ізольованому режимі.

З 30 березня вже було відновлено експорт електроенергії з України до Польщі, а у травні – до Молдови. А 7 червня 2022 року ENTSO-E погодилося покроково відновлювати експорт української електроенергії до Європи та визначило ключові передумови для початку цього процесу.

Джерело: OBOZREVATEL

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень