З'явилися раніше за картоплю: Коли в Україну потрапили кавуни (ФОТО)

Якими вони були

Вперше кавуни з’явилися на теренах північної Африки. А як же вони дісталися до України?

Науковий співробітник Національного природничого музею імені Шмальгаузена Олексій Коваленко розповів, що потрапляння кавунів на територію України відбулося значно раніше, ніж потрапляння картоплі та американських рослин.

Є докази, що у Західну Європу кавуни були завезені в епоху хрестових походів. А на територію Русі вони попали з території Хозарського каганату в XII-XVI століттях.

Очевидно, що в 10-11 столітті більша частина мешканців Русі навряд чи знала, що таке кавун. Але цей зв'язок можливо існував на рівні грецьких колоній, через які, зокрема, потрапляли, наприклад, буряки та деяка інша низка рослин, які мали південний шлях поширення на територію України, – розповів Олексій Коваленко.

Перші «кавуни» були представниками року лагенарія.

Це той гарбуз, який має досить тверду оболонку в зрілому стані. У молодому вигляді він більше нагадує якийсь кабачок. І, очевидно, давнє використання слова кабачок стосувалося саме цієї рослини, а зовсім не того кабачка, який ми зараз кабачком називаємо, тому що як окремий різновид він виник теж недавно. Тому все те, що стосувалося потрапляння гарбузів з Америки, стосувалося, очевидно, саме рослини лагенарії, – пояснив вчений.

На фото - лагенарія
На фото - лагенарія

А от насичений солодкий смак кавуни, у тому числі й херсонські, виникли завдяки кілька сотень років селекції. А ще допомогла українська земля.

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Аліна Тис

Аліна Тис

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень