З'явилася інформація про мобілізацію за кордоном: які права надали консульствам

Від мобілізації буде сховатися важче?

З початком війни багато військовозобов'язаних українців опинилися за кордоном. Хтось там працював ще до війни, а хтось перетнув кордон уже після 24 лютого 2022 року. Причому багато хто це зробив нелегально. Тому зараз питання про можливу мобілізацію за кордоном – одне з найактуальніших для чоловіків, які там перебувають.

Наприкінці 2022 року повноваження українських консульських установ, які перебувають за кордоном, були розширені, пише biz.today.

Зокрема, тепер у них такі обов'язки:

  • інформування українців, які перебувають за кордоном, про мобілізацію в Україні;
  • сприяння поверненню чоловіків призовного віку на батьківщину;
  • інформування українського оборонного відомства про взяття на консульський облік або зняття з обліку осіб призовного віку;
  • ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які перебувають на тимчасовому консульському обліку.

Про те, чи можуть вручити українцям повістки за кордоном, розповів юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак. Дипломатичні установи, які Україна має за кордоном, не мають ні права, ні обов'язку роздавати біженцям повістки про мобілізацію, каже юрист:

- Представники дипломатичних установ, згідно з чинним законодавством, не можуть видавати будь-які види повісток і вручати їх громадянам, які проживають за кордоном, — зазначив юрист.

Таким чином, сьогодні нашим співгромадянам мобілізація за кордоном не загрожує. Звісно, якщо вони самі не захочуть повернутися додому і віддати батьківщині військовий обов'язок.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень