Якою мала бути ідеальна жінка в СРСР і чому ці стереотипи нам досі нав'язують

Чого лишень варта радянська шкільна форма з білим фартухом

На жінку у часи СРСР навішувались певні ярлики. Тоталітарне суспільство вимагало від неї виконувати роль дружини та матері, домогосподарки або ж робітниці-ударниці. А от осіб, які «вибивались» із цих категорій, засуджували та зневажали.

І хоч СРСР розпався вже понад три десятиліття тому, у сучасному суспільстві досі іноді можна стикнутись зі стигматизацією жінок, які не вийшли заміж або ж не мають дітей. Про це пише Filter mkip в Instagram.

Яким був образ ідеальної жінки у час СРСР

Радянська влада традиційно контролювала усі сфери життя, тому навіть роль жінки у суспільстві регламентувалася. Ідеальний образ передбачав, що жінка є хорошою мамою та дружиною, вона працьовита й трудиться на благо держави.

Культивувався образ «берегині домашнього вогнища», з дитинства дівчаткам закладали у голову, що головне вдало вийти заміж.

 

А от тим жінкам, які не знаходили собі пару у житті, всіляко дорікали.

 

Їх вважали ледь не бракованими.

Ще однією важливою вимогою до тогочасних жінок було — всі мають працювати на тоталітарний режим. Тому часто популяризувався образ жінки, яка займається професією, яку раніше вважали «чоловічою».

Найважливішим обов'язком жінки за тодішніми мірками — був догляд за дітьми та чоловіком.

Вона мала їм догоджати у всьому. При цьому вміти не тільки добре готувати, дбати про чистоту у домі, а ще й розумітися на лікуванні.

 

У журналах та газетах для цього навіть запускали спеціальні рубрики «Кабінет здоров'я», де давали необхідні поради.

Звичайно, що такі базові знання дуже корисні й це прекрасно, коли жінка знає, як надати першу медичну допомогу. Але ж іноді це переходило розумні межі й люди займались самолікуванням.

До речі, за однією з теорій, шкільна форма часів СРСР ілюструвала ролі гендерів у суспільстві — білі фартушки у дівчаток були аналогами форми хатніх робітниць, а от форма для хлопчиків — прототип робочої спецівки.

Так би мовити, з дитинства привчали — жінки з фартушками на кухні, чоловіки — на заводах.

Домогосподарка — професія на законодавчому рівні

Професія «домогосподарка» була затверджена на законодавчому рівні. Президія Верховної Ради СРСР в 1961 році прийняла указ «Про посилення боротьби з особами, які ухиляються від суспільно корисної праці і ведуть антигромадський паразитичний спосіб життя».

Відповідно до указу, люди, котрі не працювали більш як чотири місяці на рік, притягувалися до кримінальної відповідальності.

 

Не працювати могли лише домогосподарки, які мають дітей.

А от незаміжніх і бездітних жінок за дармоїдство притягували до відповідальності. Тобто радянське суспільство розрізняло тип домогосподарки й тип жінки-нероби.

Біда у тому, що ці гендерні стереотипи й підходи до життя глибоко засіли у головах людей, які застали СРСР, й вони часто передають таку модель поведінки молодому поколінню. Але світ змінився, так само як і правила життя у ньому.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Діана Білоус

Діана Білоус

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень