Такі продукти вважалися елітними в СРСР: більшість жителів про них навіть не знали (ФОТО)

Сьогодні такі продукти не знайти

Протягом усього періоду свого існування СРСР характеризувався дефіцитом багатьох товарів, зокрема харчових продуктів. Жителі часто стояли в довгих чергах навіть за базовою їжею.

Однак не всі знають, що в радянські часи вироблялися деякі елітні харчі, яких немає навіть на сучасних магазинних полицях. Детальніше про це розповіли в матеріалі OBOZ.UA.

Союз відомий доволі небагатим продуктовим асортиментом. Тоді не можна було придбати більшість з того, що вільно продавалося в більш цивілізованих західних країнах.

Та подекуди на полицях з’являлися унікальні харчі, аналогів яким немає навіть в сьогодні. Але варто зауважити, що вони були не скрізь, адже країна була велика, а постачання відрізнялося від регіону до регіону.

Медове масло

Це було десертне масло з жирністю 52%. Воно відрізнялося від звичайного солодким медовим смаком, кольором та більш м’якою текстурою.

Також радянський харчопром випускав цикорієве масло, тобто з додаванням цикорію. Смак у нього був специфічним.

Іонітне молоко

Цим молоком годували виключно немовлят. Вважалося, що за складом воно схоже на материнське молоко, бо містило на 22% менше кальцію.

Таких властивостей рідині надавали за допомогою іонізації. В магазинах можна було знайти декілька його видів, наприклад, молоко без добавок, молоко солодке (7,5% цукру) та молоко та збагачене вітамінами В і С.

Апельсиновий майонез

Окрім майонезів «Провансаль» або «Гірчичний» виробництво яких розпочалося в 1936 році, в союзі можна було знайти й інші види соусів. Наприклад, з хріном і з кмином.

Але серед них особливої уваги заслуговує апельсиновий майонез. Він містив 35% жиру, виготовлявся з додаванням апельсинового соку або джему та вважався десертним.

На смак такий майонез був солодким із яскраво вираженим смаком цитрусових.

Фруктовий кефір

Йогуртів в сучасному розумінні в СРСР не було, але був 2,5% і 1% фруктовий кефір. В нього додавали сиропи, варення, джеми та сублімовані або заморожені ягоди.

Консервований вінегрет та ікра з гарбуза

В радянській Україні можна було знайти консервовані овочі на будь-який смак. Закривали: горох, моркву, салати з огірків, перцю, яблук, буряка тощо. А на Івано-Франківщині випускали навіть консервований вінегрет.

«Шарований» кисляк

В СРСР популярним було кисле молоко. Його вважали корисним та використовували навіть для лікування гастриту.

Найнезвичнішим видом тогочасного кислого молока була «шарований» кисляк. Його продавали в баночках, на дні яких був шар джему або конфітюру.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Олена Швидка

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень