Які продукти подорожчають до Великодня

Напередодні великих свят продукти в Україні традиційно дорожчають

molbuk.ua

- Як правило, до Великодня насамперед дорожчають м'ясо та яйця, - каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Але, швидше за все, цього року зростання буде невеликим, оскільки ціни і так високі. Підняти ще вище складно, просто перестануть купувати. До того ж українці навряд чи цього року активно святкуватимуть Великдень. Тож якщо зростання цін і буде, то не більше ніж на 10-15%.

Водночас економіст Андрій Мартинюк вважає, що напередодні Великодня ціни все ж таки прискоряться. Причому подорожчають не лише м'ясо та яйця, а й овочі, фрукти, хліб, крупи.

– Річ у тім, що вартість овочів та фруктів прив'язана не лише до Великодня, а й до сезону, – каже економіст. – Вони дорожчатимуть доти, доки на ринок не прийдуть вітчизняні овочі з відкритого ґрунту. Причому подорожчання може бути суттєвим – плюс 15-20% до сьогоднішніх цін.

Що стосується м'яса та яєць, то Мартинюк прогнозує зростання цін не більше ніж на 5%, а хліб та крупи можуть зрости в межах 1-2%.

До Великодня цілком очікувано подорожчають яйця, вартість яких різко зросла і не опускається.

- Яйця вже подорожчали, і подешевшати вони зможуть уже тільки після Великодня : після зимового затишшя кури почнуть краще нестись - це у них щорічний тренд, - зазначила експерт зі Світового банку Оксана Руженкова. 

Не буде найближчим часом дешевшати і цибуля: на 10% подорожчало насіння, яке в структурі собівартості продукту займає близько 30%, у рази зросли ціни на добрива, суттєво подорожчало зрошення. До врожаю ранньої моркви ще далеко, тож продукція минулого року ще подорожчає.

Дорого продаватиметься і зелень, продовжує Руженкова. Її привозили із Середньої Азії, але зараз логістика вкрай незручна.

Томати та огірки залишаться дорогими. Великі тепличні комбінати, які вирощують ці овочі, вже давно перебувають за межею виживання через ціни на електроенергію. Редиска також буде доступна одиницям, ситуація покращиться тільки після травневих свят, та й взагалі ближче до літа.

Джерело: kp.ua

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Алексєєва Вікторія

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень