Які продукти допоможуть пережити спеку: повний список

Що найкраще купувати й готувати влітку, щоб добре почуватися

Високі температури призводять до збою роботи всього організму. Влітку процес травлення починає сповільнюватись, а наш організм витрачає багацько енергії, щоб підтримувати нормальну температуру.

Зазвичай це призводить до зменшення кровопостачання шлунково-кишкового тракту та зниження апетиту. Крім того, збільшується ще й навантаження на серце і судини

Щоб вберегтися від негативних наслідків, не зайвим буде дізнатися, що їсти у спеку, а від чого краще відмовитись.

Що нам потрібно влітку

  • Овочі й зелень: кінза, рукола, базилік, зелена цибуля, спаржа, шпинат, кріп, петрушка, редис, броколі, капуста, кабачок, стручкова квасоля.
  • Фрукти і ягоди: диня, кавун, черешня, малина, полуниця, суниця, персики, сливи, лимони.
  • Крупи: коричневий рис, перловка, гречка, пшоно.
  • Рослинний білок: гриби, насіння, горіхи, зелена сочевиця.
  • Тваринний білок: червона і біла риба, морепродукти, біле м'ясо (курка, індичка), яйця.
  • Напої: трав'яні чаї з ромашкою, мелісою, м'ятою, листям малини, зелений чай, смузі, вода з лаймом, м'ята, кардамон і коріандр.
  • Продукти для серця: сардини, червона риба, рослинна олія холодного віджиму, горіхи та насіння, ягоди, петрушка і кінза, цитрусові, цільнозернові продукти.

Щодо води: у спеку норми споживання води мають бути збільшені. Розрахувати необхідну на день дозу дуже просто: 30 мл - на кожен кілограм ваги. Вода повинна бути кімнатної температури, не холодною.

 

Що влітку краще виключити з раціону

Фахівці рекомендують орієнтуватися по кольору продуктів: темні й червоні - це зігріваючі організм, світлі й зелені - охолоджуючі. Віддавати перевагу, звісно ж, краще сезонним овочам і фруктам.

Не варто пити в спеку свіжовичавлені соки! Вони охолоджують, але можуть викликати раптове підвищення цукру.

Каву потрібно обмежити до 1 чашки в день, бо цей напій вимиває мікроелементи і зневоднює організм. Замініть каву на чай матчу або ройбуш.

Дуже обережно варто вживати і молочну продукцію: молочні продукти уповільнюють всмоктування інших корисних поживних речовин.

Не варто у спеку їсти цибулю і часник, а також гострі страви та спеції - вони нагрівають та ще більше виснажують організм.

Також під суворою забороною під час спеки термічно оброблені страви, мед, червоне м'ясо, смажені страви, солодощі з цукром, борошном і масляним кремом, крижані напої та холодні страви (окрошка, гаспачо).

Джерело: РБК-Україна

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень