Які пільги можуть отримувати діти військових в Україні?

Повний перелік

В Україні діти військовослужбовців та учасників бойових дій можуть розраховувати на певні пільги. Вони базуються на правах дитини про освіту, відпочинок та отримання медичної допомоги.

З посиланням на Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» про це пише РБК-Україна. 

Які пільги існують для дітей

Повнолітнім дітям, які проживають разом з татом, мамою чи іншим законним представником виплачують допомогу в разі захоплення військовослужбовців у полон, інтернування військовослужбовців чи їхнє звільнення, чи визнання їх у встановленому законом порядку безвісно відсутніми чи померлими.

У кожному випадку виплата здійснюється не більше ніж до дня виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини.

Військовослужбовці та їхні родичі мають право не більше одного разу на рік на санаторно-курортне лікування та відпочинок у санаторіях.

Таким же правом користуються члени сімей військовослужбовців, які загинули чи пропали безвісти.

До таких членів сімей належать:

  • батьки,
  • дружина/чоловік,
  • неповнолітні діти,
  • а також діти - особи з інвалідністю з дитинства незалежно від віку.

Дітям військовослужбовців за місцем проживання в першочерговому порядку надають місця в державних навчальних закладах і дитячих оздоровчих таборах незалежно від форм власності.

До того ж діти, які не досягли повноліття, мають право на пенсію відповідно до ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» за загиблого військовослужбовця, військовозобов'язаного чи резервіста.

Для дорослих членів сімей також існують соціальні гарантії

Члени сімей військовослужбовців мають переважне право при прийнятті на роботу і на залишення при посаді під час скорочення штату працівників.

Крім того, такі громадяни мають право на першочергове направлення для професійної підготовки, підвищення кваліфікації й перепідготовки з виплатою на період навчання середньої зарплати.

Дружинам чи чоловікам військовослужбовців за місцем роботи виплачують грошову допомогу в розмірі середньомісячної зарплати при розірванні трудового договору у зв'язку з переведенням чоловіка чи дружини на службу в іншу місцевість.

Якщо дружина чи чоловік військового тимчасово втрачає працездатність, листки непрацездатності оплачують в розмірі 100% середньомісячної зарплати незалежно від страхового стажу.

До речі, стосовно страхового стажу, то родичам військового зараховується період проживання разом з чоловіком чи дружиною в місцевостях, де не було можливості працевлаштування за спеціальністю, але не більше ніж 10 років.

Дія цього Закону не поширюється на:

  • членів сімей військовослужбовців, військовозобов'язаних і резервістів, які загинули чи померли під час проходження військової служби (зборів), проходження служби у резерві внаслідок вчинення ними кримінального чи адміністративного правопорушення
  • якщо загибель (смерть) військовослужбовця, військовозобов'язаного чи резервіста сталася внаслідок вчинення ними дій у стані алкогольного, наркотичного чи токсичного сп'яніння, є наслідком навмисного заподіяння собі тілесного ушкодження
  • іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу у ЗСУ, крім положень, що стосуються грошового забезпечення та надання відпусток військовослужбовцям.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень