Як виглядає старовинний домініканський монастир за 50 км від Рівного  (ФОТО)

Трохи історії

Вперше про поселення Невірків, що у Корецькому районі на Рівненщині, згадують в 1577-му. Деякі дослідники стверджують, що як і сусіднє містечко Великі Межирічі, Невірків переходив із рук в руки. Часто — як заклад за борги.

Чи не єдиною пам’яткою Невіркова залишається колишній костел Святої Трійці.

У Вікіпедії про нього пишуть таке:

Колишній домініканський костел розташований в центрі села. У 1698 році на цьому місці був заснований дерев'яний домініканський монастир. У 1807 році на його місці Ян Стецький збудував сучасний мурований костел у стилі класицизму (теж домініканський). Над входом напис польською мовою: «З дарів твоїх, Боже, тобі офірує. 1807 р. Ян Стецький». Після польського повстання 1832 року монастир було скасовано і храм було перетворено на фарний костел. Тепер храм закритий і потребує реставрації.

Тим часом інформаційний ресурс «Тут був я» повідомляє про цю місцину таке:

Класичний храм з чотириколонним портиком, арками, підпертими коринфськими колонами і нині виглядає як мінімум незвично з огляну на навколишню патріархальну дичину. Над дверима, під фрескою напис: «З дарів твоїх, Боже, тобі жертвую. 1807, Ян Стецький».

Після польського постання монастир ліквідують, а костел ще якийсь час служитиме як фара, себто парафіяльний храм. За радянських часів тут був склад. За незалежності — голубник і смітник. Щоправда, нещодавно сільська рада провела рішучу боротьбу з вандалами і встановила грізну табличку.

Аналогічну табличку, причому навіть з більшим гіпотетичним штрафом за викидання сміття, встановили ще й край дороги. Це певно так підірвало кошторис села на благоустрій, що навіть в’їзний аншлаг довелося кріпити прямо до стовбура дерева.

Усі фото у матеріалі звідси.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень