Як вберегтися від інфекційних хвороб та отруєнь внаслідок повені: 8 правил

Розповідає Рівненський обласний лабораторний центр

В умовах повені, паводків можливе підтоплення помешкань, об’єктів водопостачання, сільськогосподарських угідь, гноєсховищ, туалетів, сміттєзвалищ, інших потенційно небезпечних об’єктів. У зв’язку з цим зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків Рівненський обласний лабораторний центр рекомендує дотримуватись наступних правил.

Підтоплене Рокитне після сильних дощів. Скрін з відео рятувальників

1. Не використовуйте для питних потреб воду з відкритих водойм, а також підтоплених або невідомих криниць чи інших джерел, які можуть бути забруднені хімічними речовинами і хвороботворними мікроорганізмами.

Підтоплена криниця. Фото з публікації Рівненського обласного лабораторного центру

У разі підтоплення і забруднення джерел водопостачання, звертайтеся до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення вас питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел.

Якщо якісної води з джерел водопостачання немає – вживайте бутельовану питну воду, мінеральні води, тощо.

2. Не слід вживати продукти, підтоплені водою під час повені, з пошкодженою обгорткою, тощо.

Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо.

3. Не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом». У разі повторного споживання обов’язково піддайте термічній обробці. Готові страви зберігайте без холоду не більше двох годин, не вживайте продукти та страви, термін придатності яких закінчився. При споживанні овочів та фруктів добре промийте їх питною водою та обдайте окропом.

4. Дотримуйтеся правил особистої гігієни та стежте щоб їх дотримувалися діти.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

5. Провести рекультивацію земель (очистити поверхню ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см.

6. Індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати хлорним вапном або іншим дезінфекційним засобом призначеним для цього.

7. Колодязі очистити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати у них воду за допомогою хлоровмісних патронів, або інших засобів для дезінфекції.

8. Провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.

У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ілона Радзівіл

Ілона Радзівіл

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень