Як сімейні лікарі «розпізнають» ймовірних заражених COVID-19

Правила анкетування хворих дещо змінилися

Раніше підставою для перевірки пацієнта на коронавірус вважали його повернення з-за кордону або спілкування з людьми, які нещодавно повернулися з регіонів, де зареєстрували спалах недуги.

Саме про це у своїх пацієнтів повинні були запитувати сімейні лікарі (після ознайомлення із симптоматикою хворого).

Нині ж, коли на Рівненщині також зафіксували вогнища захворювання, цей алгоритм дещо змінився. Про це розповів в.о. начальника обласного управління охорони здоров’я Олег Вівсянник:

Найголовнішим для медиків зараз є епіданамнез.

 

На сьогодні він включає не лише контактування з людьми, які прибули з-за кордону, а й імовірність контактування з пацієнтами, які перебували чи могли перебувати у місцях, де зареєстрували спалахи коронавірусу.

Найголовніше для медиків зараз: вивчення епіданамнезу, анамнезу захворювання, анамнезу життя і перебігу захворювання. Саме на основі цих даних вони приймають рішення щодо проведення тестів, кажуть в управлінні.

А от щодо точності швидких тестів, то в окремих випадках вони можуть бути «неінформативними».

Усе залежить від того, на якому етапі захворювання зроблений експрес-тест, пояснює Олег Вівсянник:

Швидкі тести реагують на антитіла, які продукуються організмом у відповідь на потрапляння збудника коронавірусу. Проте такі антитіла починають вироблятися в організмі не відразу. Зазвичай це відбувається не раніше п’ятої доби від моменту зараження.

 

Тобто, якщо експрес-тест повели раніше, ніж на п’яту добу від моменту інфікування, то його інформативність може бути сумнівною (інакше кажучи – результат може виявитися неправдивим – ред.)

Для отримання найбільш точного результату швидкі тести мають проводити на 5, 7 або 14 добу після появи хвороби.

До слова, експрес-тести можна робити кілька разів – це передбачено спеціальним протоколом і не забороняється. Тим паче, їхню кількість в області на сьогодні вважають достатньою.

Нагадаємо, нещодавно на Рівненщину надійшли 5 тис. експрес-тестів для виявлення нового вірусу. Крім того, наразі лікувальні заклади можуть додатково – за власні кошти – закуповувати подібні тест-системи, кажуть в облуправлінні охорони здоров’я.

А ще – найближчим часом Україна має отримати партію ПЛР-тестів з Кореї. Вони скоротять термін діагностики до 2,5-3 годин. Частину цих тестів доставлять і на Рівненщину.

Наші новини у ТelegramНомер у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень