Як розпізнати рак грудей на початковій стадії

Щорічно рак грудей в Україні вбиває понад 5 тисяч жінок

За даними Інституту раку, кожна 7-8 жінка має проблеми з грудними залозами, але до лікарів звертається занадто пізно.

Щільні утворення у молочній залозі, виділення з сосків або деформація можуть свідчити про рак. На перших стадіях пухлина найкраще піддається лікуванню. Щорічно варто обстежуватися у мамолога.

Жінка спочатку знаходить у молочній залозі ділянку, якої раніше не виявляла - це може бути невеличке ущільнення. Ці ділянки рідко проявляються болем. Також може змінитися структура соска або ареоли.

Можуть з'явитися лущення, тріщинки або виділення із соска: прозоре, кров'янисте або коричневе. Частіше за все з одного протоку. Часто першу та другу стадію люди знаходять самі, іноді навіть третю, - застерігає мамолог Олександр Коваленко.

Рак на початку має обмежену форму росту. Його негативні наслідки ще не встигли розповсюдитися на інші органи. Якщо в цей час виявити рак, його оперують і є велика ймовірність, що ракові клітини не поширились в інші органи й ріст раку зупинено. У цьому разі жінці зберігається молочна залоза, а не ампутується повністю, як це буває при занедбаних станах. Не проводиться хімієтерапія, - додає мамолог.

За словами лікаря, одужує при ранніх стадіях 90-95% жінок, при занедбаних - 70%, а при пізніх - лише 50%. 

Джерело: gazeta.ua

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень