Як ремонт доріг впливає на боротьбу з COVID-19 (ФОТО)

На що насправді витрачаються гроші з коронавірусного фонду

Фото ілюстративне, жанрове

Парламент ухвалив закон, яким дозволив витрачати кошти фонду з боротьби з COVID-19 на ремонт доріг.

Який стосунок це має до боротьби з вірусом розбиралися журналісти "Економічної правди".

У пояснювальній записці до закону прописано, що одним із заходів боротьби з COVID-19 є забезпечення населення робочими місцями і покращення транспортного сполучення - для своєчасного надання медичної допомоги населенню.

 

Виконати обидва завдання можна, реалізувавши інфраструктурні проєкти з будівництва та ремонту автомобільних доріг.

Зазначимо, що гроші з коронавірусного фонду виділяються за погодженням комітету ВР та Кабміну.

Загалом уряд погодив виділення з фонду близько 19 млрд грн. Однак з цієї суми МОЗ отримав усього 15% - 3,2 млрд грн. Ці кошти пішли на потреби лабораторних центрів, лікарень і виплату додаткових зарплат для медпрацівників.

 

Куди пішли решта грошей (85%)

 

Лідером з отримання коштів із фонду боротьби з COVID-19 стало Мінсоцполітики. Кабмін погодив виділення йому 10,1 млрд грн - це втричі більше, ніж отримало МОЗ.

Ці кошти планують виплатити застрахованим особам, ФОПам та сім'ям медиків, які померли від COVID-19.

Міністерство економіки отримало від фонду 2,9 млрд грн. У своєму запиті воно вказало, що ці кошти підуть у фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття - для своєчасної виплати допомоги.

Ще 2,7 млрд грн зі спецфонду нещодавно переказали МВС. Міністерство планує витратити їх не на боротьбу з вірусом чи його наслідками, а на доплати нацгвардійцям, прикордонникам, поліцейським та медикам закладів МВС. Найбільшу частку цих коштів (2,2 млрд грн) передбачили для Нацполіції.

Фото ілюстративне

Також уряд погодив виділення коштів з фонду для Міносвіти та Мін'юсту - 52 і 23 млн грн відповідно.

Освітяни планують витратити ресурс на повернення коштів, сплачених за проведення пробного ЗНО, а Мін'юст – на придбання медичного обладнання і доплати медпрацівникам центру охорони здоров'я Державної кримінально-виконавчої служби України.

Розгляду Кабінету міністрів зараз чекають і багато інших запитів від органів влади.

 

Із запитом на отримання грошей до уряду звернулися 6 обласних адміністрацій. Вони просять кошти на профілактику та лікування, доплати медикам і закупівлю обладнання.

Серед нерозглянутих запитів також заявки 5 міністерств.

 

Найбільше грошей з фонду просить Мінсоцполітики, якому вже узгодили надання близько 10 млрд грн. Там вирішили попросили ще 15,2 млрд грн на виплати пенсій, надбавок, підвищення до пенсій і покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду.

Мінекономіки, якому вже узгодили надання 2,9 млрд грн, подало запит на отримання ще близько 12 млрд грн. Витратити їх хочуть на виплати безробітним. Досі не розглянутий запит Мінкульту, що бажає отримати майже 2 млрд грн на збереження та відновлення української культури, розвитку креативних індустрій і туристичної привабливості регіонів. Чекає свого часу і прохання МОН про надання 125,6 млн грн на створення безпечних умов проведення ЗНО, ЄВІ та ЄФВВ.

А тим часом МОЗ просить ще 244 млн грн на безперервний професійний розвиток лікарів та стажування лікарів-інтернів. 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень