Як пережити карантин і не збожеволіти: поради рівненського психолога (частина І)

Карантин – це обмеження свободи і звичної поведінки

Ситуації зустрічі з пандемією нема у нашій генетичній пам’яті і нема звичної реакції на неї, адже виникає вона вперше за останні 100 років. Тож вона викликає у людей різні реакції: одні тривожаться, панікують, другі завмирають, треті відсторонюються, четверті діють.  

Як пережити карантин різним категоріям людей? Про це розповіла рівненський психолог Ольга Галицька:

Батьки

Хтось з них без роботи, у вимушених відпустках, хтось працює з дому. Через карантин у них виникає страх за майбутнє дітей, за можливу нестачу грошей для забезпечення сім’ї. Цей страх відображається на дітях до 9 років. Щоб він не передавався дітям, дорослим треба:

1) Проводити час з дітьми, підтримувати їх, грати разом в ігри.

 

2) Дозволяти собі бути щасливими: виділяти собі особистий простір, час (випити кави, поспілкуватися по телефону, почитати цікаву книгу тощо). Тобто, образно кажучи, чинити, як при катастрофі літака: спочатку кисневу маску на ніс собі, потім – дитині.

 

3) Звертатися до психолога, якщо не вдається опанувати себе. Нині чимало з них надають послуги онлайн. 

 

4) Обов’язково дотримуватися режиму дня: не засиджуватися допізна за комп’ютером, телевізором. Вставати зранку і, як зазвичай, вмиватися, чистити зуби, робити зарядку і залучати до цього дітей. Організувати для дітей навчання в один і той же час. Тоді буде у батьків свій особистий час.

 

5) Відновити своє хобі: вишивати, співати, читати, плести, грати на музінструменті тощо. Дитина буде бачити, що мама спокійна, бо займається улюбленою справою, і цей спокій передаватиметься їй. Адже дитина до 9 років переживає за маму. І якщо мама не може себе опанувати, кричить, свариться, дитина думає, що це – через неї.

Батькам підлітків важче. Адже підлітки вважають, що все знають і все вміють, нічого не бояться і мають багато енергії. Вони кажуть батькам, що ті нічого не вміють і не розуміють. Як організувати їхнє життя на карантині?

1) Важливий приклад батьків. Щоб відтягнути від комп’ютера, дістаємо старі книги, цікаві. Читаємо.

 

2) Обов’язкове дотримання підлітком режиму дня.

 

3) Потрібна фізична активність: дістаємо скакалку, гантелі і т.п..

 

4) Шукаємо цікаві заняття онлайн: майстер-класи, заняття підліткових клубів тощо

(Далі буде)

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Мирослава Опанасик

Мирослава Опанасик

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень