Як відшкодувати збитки власникам затоплених авто у м. Рівне? (ФОТО/ВІДЕО)

Дуже непросто, але...

Автомобілі, які в Європі потрапляють у зони затоплення, у нас називають «утоплениками»

Кажуть, що у США існує певний порядок, коли після різних стихійних лих уповноважена особа – типу губернатора штату – оголошує, що всі автомобілі в такому-то районі (окресленому такими то містами чи вулицями), є – потерпілими від повені і мають підлягати – страховому випадку з відповідною компенсацією.

Начебто таким чином в США вихідці з України (та колишнього СРСР) примудряються купувати за безцінь автомобілі в ідеальному стані. Автомобілі, які потрапили в зону гарантованої компенсації, хоча самі затопленими – не були.

Натисніть плей, щоби побачити Америку по-рівненськи на дуже класному відео від @rivne_1283 @_m_a_m_c_h_u_r_

Так чи інакше, але в Україні з цим все набагато складніше.

Адвокат Валентин Дупак дав нам із цього приводу окреме роз’яснення.

ОТЖЕ:

Існує декілька можливих шляхів стягнення і відшкодування завданої власникам авто шкоди, з:

1) страхових компаній, у разі наявності полісу КАСКО та доведення факту заподіяння шкоди внаслідок стихійного лиха за рахунок страхового відшкодування. Це актуально лише для власників КАСКО, у яких у договорі зі страховиком серед страхових випадків наявні стихійні лиха. У такому випадку потрібно бути уважним при підписанні подібного договору зі страховими компаніями, адже часто буває, що такі випадки для відшкодування не прописані, а ви ні за що платите страховим компаніям. Потрібно довести існування дійсного факту понаднормового рівня опадів;

2) власників паркувального майданчика, як особи, що бере на себе зобов’язання зі збереження авто (наприклад, біля торгового центру);

3) міської влади, у разі виявлення прихованих порушень норм містобудування, що могли призвести до затоплення;

4) комунальних служб (ШЕУ, облавтодор), у разі виявлення порушень в роботі дощової каналізаційної системи чи порушень нормативів при будівництві доріг.

Для того, аби стягнути кошти з тієї чи іншої організації, потерпілому потрібно довести не лише факт, зокрема, затоплення авто за певних обставин та розмір завданої шкоди, а й встановити причину затоплення: чи наявна вина певної особи в затопленні (наприклад, протиправна бездіяльність відповідальних органів чи порушення проектувальних планів, що призвели до цього), чи це було стихійне лихо.

ПРОЦЕС ВІДШКОДУВАННЯ

Якщо з страховиками – все більш-менш зрозуміло, то з комунальниками і власниками парковок трохи важче.

Відшкодування завданого матеріального збитку можливе за наявності відповідних запитів та проведення необхідних експертиз. Це повинні бути автотехнічні та інші технічні експертизи, які встановлять причино-наслідковий зв’язок, що наслідком пошкодження транспортних засобів та іншого майна потерпілих є злива, повінь місцевого значення.

Постраждалий має звернутись до Гідрометцентру України за інформацією про погодні умови конкретного дня. Повинен бути повний опис опадів, швидкості вітру та інше в тій місцевості (місто, район), де сталось затоплення авто.

 

Наступний крок – фінансова експертиза пошкоджень транспортного засобу для встановлення розміру завданої шкоди. Від моменту коли ви провели експертизу пошкоджень вашого авто, ви вже можете розпочинати його ремонт за власний кошт, а винуватець відшкодує понесені вами втрати.

 

Далі - встановлення причетності і безвідповідальності або бездіяльності місцевих органів влади, районних органів влади чи власників приватної території, на якій знаходився транспортний засіб (тут все зовсім просто, з огляду на їхню роботу).

Натисніть плей, щоб побачити "річку Рівне" (с)

Якщо пошкодження автомобіля сталось на приватній території, потрібно зробити відповідні запити аби дізнатись чи знаходиться ця ділянка в оренді чи суборенді. Відтак балансоутримувач несе майнову відповідальність.

Тобто, потрібно встановити справність чи несправність водовідведення в тій частині каналізації, де сталось затоплення. Таким чином, варто провести відповідне дослідження на предмет того, як обслуговують колектори та коли їх обслуговували востаннє.

У нещодавній ситуації, яка сталась у Рівному буде не один відповідач, а декілька. Відповідачами можуть бути: ШЕУ, міська рада (Управління ЖКГ тощо), облводоканал – тобто відповідачів може бути скільки завгодно.

Наступним кроком буде звернення до суду у рамках Цивільного Кодексу, хоча існує можливість подання відповідної заяви до правоохоронних органів за ст. 367 КК Службове недбальство, але у цьому випадку результат буде примарним.

Вулиця Чорновола

За наявності хорошого адвоката, всіх висновків та експертиз, відповідей на всі адвокатські запити, фото та відео докази, свідчення людей, перспектива стягнення матеріального та морального відшкодування прямує до 100%. Описаний мною процес, насправді, для фахівця є досить нескладним і недовгим.

Адвокат Дупак Валентин Германович

м. Рівне, вул. Гагаріна, 39, офіс 25

Тел.: 068-647-10-77

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Микола Кульчинський

Микола Кульчинський

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень