Як може змінитися система освіти в Україні

Перебудову системи освіти анонсував Арсеній Яценюк, кабмін презентував законопроект

Кабмін презентував підготовлений урядом законопроект про освіту, в якому позначив зміни в системі освіти у 2016 році.

Відповідно до законопроекту, освіту буде розділено на дошкільну, початкову і середню, професійну і вищу. 

Дошкільна освіта буде прив'язана до місця проживання дитини, фінансуватиметься з місцевих бюджетів, а заклади будуть створюватися місцевими радами. У початковій школі діти навчатимуться 4 роки, далі ще 5 років в базовій школі і потім 3 роки в старшій профільній школі з можливістю обирати предмети.

Заклади професійної освіти готуватимуть кваліфікованих працівників, молодших спеціалістів і пропонуватимуть дуальну освіту (вид навчання, коли теоретична частина підготовки надається на базі освітньої організації, а практична - на робочому місці, -ред.) і навчатимуть дорослих людей. Вища освіта передбачає підготовку бакалаврів, магістрів, докторів і докторів наук.

Органами управління освітою визначаються Міністерство освіти, центральний орган виконавчої влади із забезпечення якості освіти, місцеві органи виконавчої влади і органи самоврядування областей, районів і повітів.

При цьому Міносвіти встановлює "правила гри", розробляючи і впроваджуючи освітню політику, аналізує і спрогнозовує систему освіти, затверджує стандарти освіти, видає ліцензії і засновує виші і профосвітні заклади, забезпечує підручниками.

Центральний орган виконавчої влади із забезпечення якості освіти проводить експертизу всіх освітніх закладів, видає їм ліцензії, перевіряє їх діяльність, але він не приймає рішень, а лише надає рекомендації, оприлюднює всі результати перевірок.

Місцеві органи виконавчої влади і органи самоврядування областей, районів і повітів засновують освітні заклади, затверджують план розвитку на місцевому рівні і забезпечують функціонування освітньої мережі.

Принципами освітньої політики стануть її обгрунтованість дослідженнями і даними, забезпечення рівного доступу і однакової якості освіти, прозоре прийняття рішень, автономія освітніх закладів, пожиттєва освіта і інтеграція в міжнародне освітнє середовище.

До управління освітніми закладами зможуть долучатися співробітники і учні, опікунські і батьківські ради. Інформація про бюджети буде у відкритому доступі.

До слова, наступного навчального року Україна знову має намір перейти на 12 річну освіту.

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень