Як добитися відшкодування, якщо впали на вулиці при ожеледиці

І з кого вимагати матеріальну та моральну компенсацію

«Йшов упав, прокинувся – гіпс» – цей крилатий вислів із популярного кінофільму досить актуальний для багатьох міст України.

Взимку небезпека чатує у багатьох звичних для нас місцях: підковзнутися можна на обледенілих сходах магазину чи іншої організації, на тротуарі та у дворі будинку.

Взимку всі ці небезпечні місця повинні оброблятися протиожеледними сумішами і своєчасно очищуватися, але робиться це далеко не завжди.

Чи може людина, яка послизнулась і травмувалася на вулиці, отримати компенсацію за свої забої і переломи, нещодавно розповіли у Мін’юсті.

Згідно із законодавством України, кожен має право на відшкодування за рахунок держави чи органів місцевого самоврядування матеріальної та моральної шкоди, завданої незаконними рішеннями, діями чи бездіяльністю органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб при здійсненні ними своїх повноважень.

Найголовніше у таких випадках - довести вину фізичної чи юридичної особи, внаслідок дій або бездіяльності яких ви травмувалися.

 

Річ у тім, що відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу України, особа, яка завдала шкоду, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоду завдано не з її вини.

Як довести, що чиюсь вину

Якщо через ожеледицю ви впали на прилеглій до житлового будинку території, яку має обслуговувати управлінська компанія чи ОСББ, доцільно сформулювати претензію і направити її рекомендованим листом з повідомленням на адресу контори, що відповідає за експлуатацію ділянки, на якій ви впали.

У листі слід вказати, що ви розраховуєте на виплату компенсації у термін до певної дати, а ще - додати до листа копії документів, які підтверджують викладені обставини.

Якщо балансоутримувач не визнає своєї вини і відмовляється компенсувати завдану шкоду, ви маєте право звернутися до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я (як матеріальної, так і моральної) за вашим зареєстрованим місцем проживання чи перебування, або за місцем заподіяння шкоди.

Якщо впали, йдучи вулицею, спершу вам необхідно звернутися до місцевої ради, аби отримати інформацію про підприємство (в т.ч. комунальне), установу чи організацію, відповідальну за утримання тротуару в належному стані. Після цього робимо все, як і в попередньому випадку.

Відповідачем у такій справі можуть бути і міська рада, до повноважень якої належить забезпечення утримання в належному стані вулиць, та Державне агентство автомобільних доріг України - у випадку суміщення дороги державного значення з вулицею міста.

Наші новини у Тelegram. Номер Радіо ТРЕК у Viber: 063-73-4-106-4

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Редакція

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень