Як зміниться життя ФОПів в Україні з 1 січня 2023 року

Ліміти доходів розраховують залежно від розміру мінімальної зарплати

З 1 січня 2023 року встановлено річні ліміти ФОПів:

  • Перша група – 1 118 900 грн (167 мінімальних зарплат)
  • Друга група – 5 587 800 грн (834 мінімальні зарплати)
  • Третя група (3% та 5%) – 7 818 900 грн (1 167 мінімальних зарплат).

Підприємці мусять дотримуватися встановлених лімітів, адже від цього залежить можливість працювати за спрощеною системою оподаткування. У разі виявлення порушення ФОПів переведуть на загальну систему оподаткування, що значно дорожче. 

ФОПи першої групи сплачують єдиний податок у розмірі 10% від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, другої групи – 20% від мінімальної зарплати. Фактичні ставки встановлює місцева влада, проте вони не можуть перевищувати максимальні в Україні.

Для ФОПів третьої групи ставки незмінні: 

  • 5% – для неплатників ПДВ
  • 3% – для платників ПДВ.

На час дії воєнного стану діє пільгова ставка 2% (неплатники ПДВ), але у Верховній Раді вже на розгляді перебуває законопроєкт про скасування пільгової ставки із липня 2023 року.

Від розміру мінімальної зарплати залежить і розмір єдиного соціального внеску. Ставка ЄСВ становить 22%. Оскільки мінімальна зарплата встановлюється на рік, то граничні розміри ЄСВ діятимуть весь 2023 рік: 

  • мінімальний за місяць – 1 474 грн
  • максимальний (15 мінімальних зарплат) – 22,11 тис. грн на місяць.

При цьому ЄСВ за себе можуть не платити такі ФОПи: пенсіонери та особи з інвалідністю, які отримують виплати; самозайняті (нотаріуси, адвокати) без доходу; усі ФОПи та самозайняті, за яких ЄСВ сплачує роботодавець.

Також на час воєнного стану діє добровільна сплата єдиного податку для першої та другої груп з 1 квітня 2022 року до кінця дії воєнного стану і ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до кінця воєнного стану та рік після його закінчення.

Джерело: Економічна правда 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Ольга Мартинюк

Ольга Мартинюк

Відкрити плей-лист

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Знайдено паспорт на прізвище Федорчук

У Рівному на вул. Київська в районі Спорттоварів знайдено паспорт, на прізвище Федорчук Юрій. Власник може звертатися за номером

Знайдено посвідчення з інвалідності на прізвище Ющук

Знайдено посвідчення з інвалідності другої групи на імʼя Ющук Олександр Миколайович та банківську картку ПриватБанк.  

Більше оголошень