Як визначити свою кредитоспроможність перед поданням заявки?

Кредитна історія клієнта є своєрідним «лакмусовим папірцем»

Подаючи заявку на кредит, позичальник точно не знає, чи буде вона схвалена. За бажання клієнт може самостійно оцінити свою кредитоспроможність. Виходячи з проведеної оцінки, він розумітиме, на яку суму кредиту він реально може розраховувати. Тому можна сказати, що визначення своєї кредитоспроможності є важливим кроком, за допомогою якого клієнт може самостійно оцінити ступінь ймовірності отримання кредиту, який йому необхідний.

Оформляючи кредит в онлайн-режимі, клієнт самостійно проходить реєстрацію. Щоб прискорити процес та уникнути помилок, фахівці рекомендують скористатися системою BankID. Кредит через Банк АйДі має вищий шанс бути схваленим.

Кредитна історія

Кредитна історія клієнта є тим «лакмусовим папірцем», за допомогою якого можна оцінити ступінь «порядності» позичальника в обслуговуванні своїх кредитних зобов'язань. Кредитна історія ведеться спеціалізованою незалежною організацією, що має назву Кредитне Бюро. В Україні існує кілька Кредитних Бюро, кожне з яких співпрацює з тими чи іншими кредитно-фінансовими організаціями, від яких отримує дані про видані кредити та успішність їх погашення.

Будь-який позичальник може запросити до кредитного бюро персональний кредитний звіт. Багато кредитних бюро цю інформацію надають безкоштовно один раз на рік. Отримавши звіт, клієнт повинен уважно з ним ознайомитися та перевірити наявність помилок чи неточностей, які можуть негативно позначитися на його кредитному рейтингу. У разі виявлення таких, необхідно повідомити про це фахівців кредитного бюро, які мають внести виправлення.

Як кредитна історія пов'язана з кредитним рейтингом

Оскільки кредитна історія – це безліч записів про видані кредити та процес їх погашення, працювати з нею незручно. Тому, на підставі існуючої кредитної історії кредитні бюро розраховують кредитний рейтинг позичальника, який виражається конкретним числом в діапазоні від 300 до 850. Чим краща кредитна історія, тим вище числове значення кредитного рейтингу, а отже, потенційний позичальник має вищий шанс оформити кредит.

Поточне фінансове становище

Оцінити своє поточне фінансове становище може тільки сам клієнт, який знає про існуючі джерела доходу та свої витрати. Слід перевірити свої доходи та витрати, та переконатися у наявності стабільного доходу у найближчій перспективі. Простіше кажучи, клієнт повинен бути впевнений у тому, що він зможе обслуговувати свої зобов'язання за кредитом, який він збирається оформити.

Щоб внести більшу ясність, рекомендується розрахувати коефіцієнт боргового навантаження – ставлення щомісячних платежів за боргами до щомісячного доходу. Бажано, щоб цей коефіцієнт був не вищим за 30-40%.

Не менше уваги слід приділити існуючим позикам та кредитам, якщо такі є, оскільки високий рівень заборгованості може негативно вплинути на кредитоспроможність клієнта. Намагайтеся погасити якнайбільше боргів до подання нової заявки.

Підготовка документів

У разі, якщо йдеться про великий кредит, обов'язково необхідно підготувати пакет документів, без яких такий кредит отримати буде не можна. Конкретний список документів, які необхідні оформлення кредиту, можна дізнатися у тій організації, де клієнт планує кредитуватися.

Як правило, у пакет документів входить персональна інформація про позичальника, що підтверджує його особу та місце проживання. Також слід підготувати документи, що підтверджують ваш дохід (можливо, знадобиться така сама інформація про членів сім'ї клієнта).

Консультації з профільними фахівцями

Щоб звести до мінімуму різноманітні ризики підводного каміння при оформленні кредиту, доцільно скористатися послугами кваліфікованого профільного фахівця, який допоможе оцінити вашу кредитоспроможність і підготуватися до подачі заявки.

Пам'ятайте, що визначення своєї кредитоспроможності вимагає часу та ретельного аналізу, і є важливим кроком, який допоможе уникнути відмови у кредиті та отримати вигідніші умови позики.

*

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Пес знайшов гаманець із банківськими картками

На вулиці Григорія Сковороди собака знайшла гаманець із банківськими картками. Одна із карток зареєстрована на ім'я Марії Бекеш. 

Знайдено паспорт на прізвище Василюта

Знайдено паспорт Василюти Аріни Миколаївни 2006 р-н. Документ можна забрати у чергового на першому поверсі Міськвиконкому, що на вулиці Соборній, 12а 

Загублено документи Скібінський/Скібінська

Загублені документи, видані на ім'я та прізвище Микола Скібінський: студентський квиток, посвідчення водія, id картка. А також техпаспорт на мотоцикл, виданий на ім'я та прізвище Олена Скібінська.  

Більше оголошень