Як вибрати шолом тактичний: відповіді на поширені питання

Про захист, матеріали, типи та розміри

Попри те, що українські захисники отримують шоломи ЗСУ, чимало бійців купує та використовує окремий шолом тактичний. Мотиви різні: незручна чи занадто важка видана каска, прагнення мати запасний елемент захисту, потреба у додаткових опціях… Ринок гнучко реагує на попит: зараз в Інтернеті доступно багато варіантів шоломів. Але який з них вибрати? Як впевнитися, що він якісний? Як знайти продукцію від перевірених виробників? Ми підготували відповіді на ці та інші питання покупців.

Які параметри варто враховувати при виборі шолома тактичного?

Значення мають рівень захисту, вага, вентиляція, можливість кріплення додаткового обладнання та зручність. Про кожен з параметрів поговоримо нижче.

Як визначають захищеність шолома?

Рівень захисту залежить від матеріалу, з якого виготовлений шолом. Він регулюється міжнародними та національними стандартами. Наприклад, у США найвищий рівень для каски — NIJ IIIA. Цей  стандарт використовують для оцінки захисту шолома від куль певного калібру та швидкості. Категорія IIIA передбачає, що шолом тактичний зупинятиме кулі калібру .44 Magnum зі швидкістю виходу 436 м/с. Також серед поширених стандартів — MIL-STD 662F та STANAG 2920 НАТО.

Чи може захист стати вищим?

Теоретично так, але на цьому етапі розвитку матеріалів неможливо створити каску, яка б одночасно важила менш як 2 кг та ефективно захищала від автоматних куль. Зараз існують такі шоломи, але вага понад 3 кг не дає можливості носити цей захист довше, ніж 20-30 хвилин.

З яких матеріалів виготовляють шоломи?

Зараз є можливість купити шолом тактичний з араміду (кевлару) або поліетилену (UHMW-PE). Це високоефективні волокнисті матеріали, у яких невелика вага поєднується з експлуатаційною стійкістю та балістичним захистом.

Особливості араміду:

Чи є принципова різниця між шоломами з кевлару та UHMW-PE? 

З точки зору балістичного захисту вони рівні. Якщо шолом супроводжується сертифікатом якості та відповідає найвищому рівню захисту (наприклад, NIJ IIIA), то немає різниці, з чого він зроблений.

Проте є інші відмінності. Зокрема, шолом з поліетилену легший, ніж арамідний: різниця коливається у межах 100-200 г, але при довгому носінні навіть вона відчутна. Плюс каски з UHMW-PE стійкіші до поганих умов використання: вода, волога та ультрафіолет на них не впливають.

Як визначити правильний розмір шолома тактичного?

Слід виміряти обхват голови в найширшій частині та порівняти з таблицею розмірів виробника. Для більшого комфорту можна вибрати шолом з регулюванням розміру, який можна налаштувати для оптимальної посадки на голову.

Чи потрібно купувати запасний шолом тактичний?

Зараз бійцям видають каски від різних виробників, зроблені переважно з араміду. Вони сучасні та відповідають найвищому рівню балістичного захисту. Навіщо тоді може знадобитися запасний шолом тактичний? Причин як мінімум дві: бажання отримати зручнішу та легшу каску та необхідність мати під рукою запасний шолом. Останній фактор дуже актуальний в умовах бойових дій, адже потрапляння уламка руйнує каску.

Від чого захищає шолом?

Сучасні балістичні шоломи захищають від факторів, які спричиняють 90% поранень у голову. Мова йде про уламки та сміття, спричинені вибухами на полі бою. Що стосується куль — вони можуть стримувати пістолетні. Куля з автоматичної зброї або снайперської гвинтівки легко пробиває каску. Але захист — це питання статистики: уламки у цьому контексті несуть більшу загрозу, ніж кулі.

Які типи балістичних шоломів використовують в армії?

Нерівномірні постачання та велике вливання волонтерської допомоги призвели до того, що на сучасному етапі у ЗСУ використовують кілька типів тактичних шоломів:

  1. PASGT (Personnel Armor System for Ground Troops). Цей шолом був розроблений на початку 1980-х років і використовувався в армії США. Він забезпечує захист від куль 9 мм та уламків. Каска виготовлена з волокон араміду і має складну конструкцію з трьома шарами.
  2. ACH (Advanced Combat Helmet). Створений у США у 2000-х роках та замінив PASGT. Він виготовляється зі зміцненого пластику та має систему ременів, яка забезпечує більш точну фіксацію шолома на голові. ACH також захищає від куль 9 мм та уламків.
  3. MICH (Modular Integrated Communications Helmet). Цей шолом створений на основі ACH. Він має модульну конструкцію, що дозволяє користувачам прикріплювати до нього додаткове обладнання та комунікаційні засоби.
  4. FAST (Future Assault Shell Technology).Розроблений компанією Ops-Core в США для потреб спецпризначенців. Він має легшу конструкцію, забезпечує високий рівень захисту від куль та фрагментів та має систему кріплень, яка дозволяє швидко встановлювати додаткове обладнання. Крім того, його конструкція забезпечує легке використання зовнішніх тактичних навушників.

В Інтернеті багато продавців шоломів. Чи правда, що вони «сіли на потоки» та розпродують військову допомогу від інших країн?

Ми не можемо стверджувати, що таких «схем» не існує, але це — компетенція спеціальних органів. Офіційно, шоломи, які надають Україні партнери, спрямовують через відповідні державні структури й потім видають захисникам за визначеною процедурою. Каски, які ви бачите у продажу — це відповідь на високий попит. Підприємці помітили, що багато захисників хочуть швидко купити якісні шоломи та отримати з доставкою впродовж 1-2 днів. Такі засоби захисту перебувають у вільному продажу, тому не складно знайти перевіреного постачальника, укласти контракт та ввозити до України якісні сертифіковані шоломи. Тому те, що ви бачите у продажу — це не розграбована допомога, а лише легальна відповідь на попит.

Де купити шолом тактичний?

Шукайте надійного продавця, який надає сертифікати на продукцію. Наприклад, магазин Ballistika продає оригінальні шоломи FAST з Канади, має всі необхідні документи, а також самостійно перевіряє кілька касок з кожної партії на полігоні.

*

 

 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Сергій Шевчук

Сергій Шевчук

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень