Як рятуватися від «брудної бомби», ядерної зброї чи аварії на АЕС: інструкція від ЦСКІБ

Є алгоритм дій

Перш за все варто зауважити, що експерти вважають малоймовірним ядерний удар по Україні. Головна мета погроз рашистів – залякування українців.

Однак Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки (ЦСКІБ) при РНБО оприлюднив план дій на випадок будь-яких надзвичайних ситуацій.

Як дізнатися про ядерний удар

Оперативну інформацію мають повідомити ДСНС, Генштаб, поліція чи місцева влада на сторінках їхніх офіційних сайтів чи в соцмереж або в офіційних каналах у Viber чи Telegram. Якщо інтернет-звʼязок буде нестабільним, можна використовувати полегшені версії соцмереж (Facebook Lite, Messenger Lite).

Сповіщати про відповідну загрозу та про подальші дії будуть радіо, телебачення, тому увімкніть ці пристрої або скористайтеся Інтернетом для отримання сповіщення.

Через велику ймовірність, що в зоні ураження ядерною зброєю зовсім не працюватимуть Інтернет і засоби звʼязку та буде відсутнє електропостачання, заздалегідь подбайте про наявність радіоприймача з живленням від батарейок. Це може бути єдиним засобом звʼязку в надзвичайній ситуації.

В разі застосування ядерної зброї, використання «брудної бомби» або вибуху на АЕС головне правило залишається незмінним – почувши сирену, отримавши оповіщення, прямуйте до укриття. 

Головний критерій під час пошуку укриття – це його хвилинна доступність. Якщо поруч немає спеціально обладнаного сховища, підійде підвал або центр великих бетонних будівель із мінімальною кількістю вікон і дверей.

Загальний алгоритм дій у разі ядерного удару

Помітивши спалах у небі, у жодному разі не дивіться в той бік. Це загрожує опіком рогівки, спалаховою сліпотою та опіком очей. Лягайте на землю. Спробуйте знайти в секундній доступності заглиблення або виступ, за яким можна сховатися від ударної хвилі та уламків.

Спробуйте закрити всі відкриті частини тіла: ляжте ногами в бік вибуху, обличчям донизу, підкладіть руки під себе, щоб захистити їх від опіків та травмувань.

За можливості, прикрийте вуха навушниками – це захист від баротравми.

Прикрийте рот і ніс маскою, тканиною одягу або хусткою, дихайте через них. Однак ці підручні засоби не можуть повністю захистити від внутрішнього опромінення. Тому важливо якнайшвидше потрапити до укриття.

Біжіть до укриття одразу, як з’явиться можливість звестися на ноги та коли мине вибухова хвиля від застосування ядерної зброї. Бігти до укриття треба, враховуючи напрям вітру. Якщо він дме з епіцентру вибуху – пересувайтеся перпендикулярно (ліворуч або праворуч) напряму вітру. В іншому разі рухайтеся проти вітру.

Що насамперед зробити в укритті

Перш ніж потрапити до укриття, зніміть верхній шар одягу, це може усунути до 90% радіоактивного забруднення та зменшить час, протягом якого ви перебуваєте під впливом опромінення. Щоб запобігти розсіюванню радіоактивного пилу, будьте дуже обережні, знімаючи одяг, намагайтеся уникнути контакту шкіри із забрудненим одягом. Покладіть одяг до поліетиленового пакета або герметичного контейнера. Найкращим варіантом буде переодягнутися повністю та якнайшвидше провести дезактивацію.

Переконайтеся, що до приміщення, яке ви використовуєте як укриття, не потрапляє повітря ззовні. Зачиніть усі вікна, двері, вентиляційні отвори, вимкніть кондиціонер та обігрівач. За можливості перейдіть до кімнати, де немає вікон.

Дистанціюйтеся від інших людей у приміщенні, не торкайтеся їх. Ви можете спричинити радіоактивне забруднення одне одного.

Не їжте й не торкайтеся нічого, що могло зазнати радіоактивного забруднення.

Проведіть дезактивацію – заходи для очищення від радіаційного забруднення тіла, приміщення, поверхонь і предметів, з якими ви контактуєте.

За можливості одягніть чистий, щільний, максимально закритий одяг, що не міг зазнати радіоактивного забруднення.

Знайдіть джерело інформації (радіо, телевізор, Інтернет). Аби не пропустити інструкції, не вимикайте радіоприймач або інший засіб зв’язку.

Залишайтеся в укритті впродовж 24-х годин, якщо органи влади не нададуть інших інструкцій щодо переміщення чи евакуації.

Якщо ядерний вибух застав вас у приміщенні

Переконайтеся, що до приміщення не потрапляє повітря. Зачиніть усі вікна, двері, вентиляційні отвори, вимкніть кондиціонер та обігрівач. За можливості перейдіть до кімнати, де немає вікон.

Залишайтеся в укритті впродовж 24-х годин, якщо органи влади не нададуть інших інструкцій щодо переміщення чи евакуації. Аби не пропустити інструкції, не вимикайте радіоприймач або інший засіб зв’язку.

Не їжте й не торкайтеся нічого, що могло зазнати радіоактивного забруднення.

Якщо члени вашої сім'ї на момент застосування ядерної зброї були в іншому укритті, вони мають залишитися там, доки не буде дозволу покинути його.

Радіаційна аварія на АЕС у вашому регіоні – алгоритм дій

Якщо у вашій місцевості розміщена АЕС, і на ній сталася аварія, залишайтеся у приміщенні або негайно зайдіть до нього, якщо ви на вулиці. Найкраще – до укриття або підвалу. Радіоактивний матеріал осідає на зовнішньому боці будівлі, тому треба триматися якнайдалі від стін і даху.

Швидко надягніть респіратор або ватно-марлеву пов’язку; якщо їх немає, прикрийте ніс і рот рушником, хусткою або шарфом.

Зачиніть та заблокуйте всі вікна, двері та вентиляційні отвори у приміщенні та не підходьте до них без нагальної потреби; вимкніть кондиціонер та обігрівачі.

Заздалегідь подбайте про запас води в герметичних місткостях так, щоб вистачило на кілька днів. Загорніть продукти в плівку та покладіть до холодильника або шафи.

Стежте за подальшими повідомленнями від ДСНС, армії, поліції чи місцевих органів управління. Вони сповістять про необхідність йодної профілактики, евакуацію та правила безпеки.

Джерело: ТСН

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4
Юлія Вознюк

Юлія Вознюк

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень