Як раніше називався Івано-Франківськ, Тернопіль та Львів?

Історія назв українських міст

Як раніше називався Івано-Франківськ?

Місто Івано-Франківськ раніше носило назву Станіслав. Ця назва була встановлена у 1662 році на честь Станіслава Потоцького, польського шляхтича та військового командира. У 1772 році після Першого розділу Польщі, місто потрапило під владу Австро-Угорської імперії, і вже тоді почалися зміни в назві міста. Місто стало відомим як Станиславів.

У 1962 році після отримання містом статусу обласного центру в Україні, Івано-Франківськ отримав свою сучасну назву на честь видатного українського письменника Івана Франка.

Як раніше називався Тернопіль?

Однією з ранніх назв було Тарнопілля. Ця назва пов'язана з польським словом «taru», що означає «терен». В українській транскрипції це місто мало назву Тернопілля, яка поєднувала словосполучення «тернове поле». Ця місцевість отримала таку назву через те, що довгий час була поросла терном.

Існує також інше пояснення, яке вказує на можливе походження назви від прізвища магнатів Тарнавських, де «-поль» може вказувати на «місто.» Тож до 1944 року місто називалося Тарнопіль, а пізніше було перейменоване в Тернопіль. 

Як раніше називався Львів?

Назва Львів має глибокий історичний корінь, пов'язаний з іменем Лева, сина відомого князя Данила Романовича. Лев був видатною постаттю в історії Галицько-Волинської держави, яка включала в себе ці землі. Назва Львів стала своєрідним вшануванням цієї важливої постаті в історії міста.

Втім, деякий час Львів мав іншу назву. У 1772-1914 роках під час панування династії Габсбургів місто Львів називалося Лемберг. Ця зміна назви була наслідком політичних та культурних змін, які супроводили анексію Галичини і Волині Габсбургською імперією в результаті Першого поділу Речі Посполитої у 1772 році.

Джерело: Главред 

Радіо Трек: НОВИНИ

Радіо ТРЕК у Telegram · Twitter · Facebook.
Viber: 063-734-106-4

Анна Карпець

Відкрити плей-лист

Загублені ключі

Загублено зв'язку ключів у чорній шкіряній ключниці. Прохання повернути за винагороду

На Князя Романа загублено чоловічий золотий ланцюжок

Сьогодні близько 9-ї години ранку на вулиці Князя Романа, 13, 6 під'їзд загублено чоловічий золотий ланцюжок з хрестиком. Прохання повернути за ВИНАГОРОДУ.

У Рівному згубився песик Арчі

Вчора зник йоркширський тер'єр сріблястого окрасу, Арчі. Собаку бачили в районі Політону, Автовокзалу Обласної лікарні.  Прохання повернути за винагороду.

Більше оголошень